I morgen begynner den digitale detoxen

Skrevet av Karen Hesseberg
15.03.2018 19:55 - OPPDATERT 15.03.2018 20:55

HAUGESUND: Alexis Lund har ladet opp til skjermfri uke. I morgen klokka 16.00 logger han av for ei uke. Det vil si at han kun kommer til å bruke skjerm når han er på jobb.

– Jeg skal til Eikemo i helga, så det blir enkelt, sier foredragsholderen fra Barnevakten med et smil.

Lund er også engasjert i Tro & Medier, organisasjonen som drar i gang Skjermfri uke. De presiserer at tiltaket ikke er en krig mot skjermene, men et forsøk på å hjelpe mediebrukere til å avsløre i hvilken grad skjermene styrer oss.

– Det blir utfordrende

Appen Moments som registrer hvor mye tid vi bruker på smarttelefonen kan gi en pekepinn på hvor mye skjermtid vi egentlig bruker. Lund lar seg sjokkere av sin egen skjermbruk innimellom.

– Det er skremmende. Sitter jeg på Gardermoen for eksempel, ser jeg at jeg kan ha brukt 3-4 timer på mobilen. Og da lurer jeg på, har jeg ringt, jobbet eller bare surfet?

Han innrømmer at der er utfordrende å reduserer bruken selv for de som jobber med å bevisstgjøre andre på det.

– Jeg må være bevisst. Jeg reiser jo en del i jobben, og når jeg sitter på ferga er jeg alltid på VG, Facebook eller Youtube. Jeg kunne jo ha lest en bok også.

Ser fram til en detox

Lund gruer seg til ei uke uten Netflix, men ser fram til å komme ut fra den digitale skyen og tilbringe tid under åpen himmel.

– Jeg tror det kan være godt med en digital detox av og til, jeg kan bruke så mye meningsløs tid på skjerm. Mennesket inne i meg vil reagere positivt tror jeg, sier han og er bare litt lei seg for en ting.

– Jeg holder på med tungtvannsserien på Netflix.