Margaret Hystad ser frem til å begynne på andre prosjekter.

Hystad gir seg etter seks år i politikken

Skrevet av Kent Olsen
05.12.2018 12:19 - OPPDATERT 05.06.2019 15:35

POLITIKK: – Det har litt med at jeg nå kjenner at jeg begynner å bli fornøyd, begynner hun, mens hun stirrer utover Kopervik fra vinduet på Cafe MM.

– Jeg har vært med i seks år med styr og stell i Høyre og vært engasjert og aktiv. Det har vært en lærerik og kjekk tid sammen med mange kjekke og flinke folk. En erfaring jeg ikke ville vært foruten Det er en fireårsperiode en binder seg til når en sier ja til å stå på en liste til kommunevalg. Det er der jeg kjenner at jeg har bidratt med mitt samfunnsengasjement i denne omgang, fortsetter hun.

Nå ser hun frem til å fokusere på andre ting.

– Det som er min situasjon er at jeg driver på med mange forskjellige konsepter og prosjekter og er en aktiv investor og ønsker å prioritere det som jeg egentlig lever av, forteller hun.

Det er også fasen i livet som tilsier at hun ønsker å begi seg ut på nye prosjekter.

– Jeg har ei datter som mest sannsynlig forlater redet for å studere i den perioden som kommer nå. Da blir jeg mer fristilt til å kunne prioritere utover kommunegrensen. Jeg har jo eiendommer blant annet i Frankrike der jeg driver bed&breakfast. Jeg får ikke fulgt godt nok opp det som er mine interesser, så jeg vil prioritere mer tid på egne prosjekter, forklarer hun.

Kjempet for mangfold

Hystad har ved flere anledninger luftet problematikken med mangfoldet i politikken i kommunen, og i dag er bare 12 av de 45 kommunestyrerepresentanter kvinner og ingen under 40 år.

– Du har jo fortsatt de igjen i systemet som mener at damer stort sett bare er brukende som sekretærer. Men det er heldigvis en generasjon som er på vei ut, sier Hystad.

Og selve listen til Karmøy Høyre synes hun ser litt trist ut – mangfoldet tatt i betraktning.

– Jeg har ikke hatt noe med listen å gjøre, men det har vært vanskelig å få damer med. De har spurt mange. Arbeiderpartiet kom med en liste med bredt mangfold, forteller hun, og føyer til at Haugesund Høyre også hadde en liste med god variasjon.

– En skulle hatt flere ungdommer og flere damer på. Men det var jo Høyre som tok initiativet til å få ungdomsrådet på plass. Det er et godt verktøy for å lytte til en stemme. Det er jo egentlig litt pinlig at det har ligget nede, sier hun og sender samtidig et stikk om at Karmøy har en jobb å gjøre for å få flere engasjerte med.

Engasjementet tok fyr

Tilbake i 2016 tok det politiske engasjementet fyr for Hystads del da hun selv kom i kontakt med barnevernet som fostermor og opplevde en maktarroganse overfor de mest sårbare, der de hverken ble hørt eller sett. I ettertid ble dette også bekreftet i tilsynsrapporter da barnevernet i kommunen havnet i fokus etter blant annet Stavanger Aftenblads reportasje «Glassjenta».

– Det ble jo et rabalder når noen stilte spørsmål om et system som hadde vært lukket altfor lenge og med et svar at slik er systemet, selv om lovverket sa noe helt annet, begynner Hystad.

– Etter at jeg reiste meg opp i kommunestyret og brukte stemmen på vegne av våre mest sårbare, ble jeg nedringt. Det var nærmere 30-40 med erfaringer som følte seg overkjørt som ringte. Per i dag er det mye roligere og en ser vesentlige forbedringer i kommunens barnevernsarbeid. Jeg kjenner at det gjør godt at jeg har i hvert fall bidratt, sier Hystad

Ingen store politiske ambisjoner

Selv om hjertet hennes er i Høyre er hun klar på at hun ikke har hatt noen politiske ambisjoner under sin aktive periode, som muligens har gjort at hun har kunnet spisse albuene noe skarpere enn andre.

Selv om hjertet hennes står sterkt i Høyre både når det gjelder verdier, politikk og løsninger, så har hun ikke hatt noen drøm om å bli statsminister eller ordfører i sin aktive periode.

– Det er vel en av grunnene til at jeg har følt for å være mer direkte og mindre diplomatisk til tider, kommenterer hun, og er klar på hva karmøypolitikken trenger.

– Det som karmøypolitikken trenger er flere som reiser seg opp til tider i de ubehagelige sakene. Det er ikke for mange av dem, rett og slett. Noen må holde seg inne for å holde posisjonen sin, mens andre er mer uredd. Men det er klart at reiser du deg opp så må du stå i det og være bevisst på at gir du beskjed så får du svar på tiltale, forklarer hun.

Økt inhabilitet

Høyres politikk står også sentralt i hennes tankegang om at det offentlige og det private kan gjøre ting sammen.

Når en derimot sitter på begge sider oppstår det utfordringer.

– Jeg ser jo at jeg sliter med habilitet når en er aktiv i samfunnsutvikling utenfor politikk. Jeg ser at jeg oftere og oftere møter meg selv i døren, spesielt innenfor næringslivssaker. Det er ikke alltid greit det heller, forteller hun.

– Tor Kristian som ordførerkandidat. Hva tenker du om det?

– Demokratiet har talt, det krever sin mann, avslutter hun.

Les mer om:

Politikk Karmoynytt