Prost i Karmøy, Ove Sjursen. Foto: Privat

«Hva vil du?»

Skrevet av Ove Sjursen
21.02.2021 08:00 - OPPDATERT 22.02.2021 06:00

ANDAKTEN:: Dagens bibeltekst, Matt 16,21-23: «Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han måtte dra til Jerusalem, og at de eldste, overprestene og de skriftlærde skulle la ham lide mye. Han skulle bli slått i hjel, og den tredje dagen skulle han reises opp. Da tok Peter ham til side og ga seg til å irettesette ham: «Gud fri deg, Herre! Dette må aldri hende deg.» Men Jesus snudde seg og sa til Peter: «Vik bak meg, Satan! Du vil føre meg til fall. Du har ikke tanke for det som Gud vil, bare for det som mennesker vil.»

Det er deilig å være fri til å velge akkurat hva jeg vil! Jeg kan velge å spise den maten jeg vil, jeg kan velge å reise hvor jeg vil, jeg kan velge å gifte meg med hvem jeg vil og jeg kan velge å mene hva jeg vil. Vi er heldige å bo i et samfunn hvor vår frihet til å følge vår egen vilje er veldig stor. Noen ganger så stor at det kan bli vanskelig.

Jeg skulle av og til ønske at valgmulighetene var litt færre. Dersom jeg for eksempel leter etter bruktbil på Finn, så er det i dag 52.872 bruktbiler å velge mellom. Og vil jeg male veggene hjemme i stua så kan jeg velge mellom tusenvis av forskjellige farger.

Spørsmålet jeg må stille meg selv blir derfor veldig ofte: Hva vil jeg? Hva er min vilje?

Fastetiden som vi nå er i gang med, er tiden for ettertanke. Jesus forbereder seg selv og disiplene sine på at han skal til Jerusalem, hvor han skal tas til fange, bli drept og så stå opp igjen. Han forteller at han skal ofres. Han skal velge å lide for at vi andre skal gå fri. Hans vilje er altså å gjøre det som ikke i første rekke er behagelig for han selv, men det som er best for oss andre. Den vågelige og fremfusne disippelen Peter derimot, vil snakke Jesus til rette. Det blir han kraftig irettesatt på.

Menneskers vilje er fri, men den er ikke alltid den samme som Guds vilje. Spørsmålet jeg derfor stiller meg selv er: hva skal jeg bruke min frie vilje til? Skal jeg velge det som til enhver tid er best for meg selv, eller skal jeg la meg påvirke av Jesus. Han som lærte meg at jeg skal elske Gud over alle ting og min neste som meg selv? Min vilje eller hans vilje? Meg selv eller min neste?

Fortsatt god fastetid!

Ove Sjursen, prost i Karmøy

 

[annonse]

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.