Foto: Av-og-til
Leserinnlegg:

«Hva er likheten mellom påskesol og alkohol?»

Begge deler har til felles at for mye av det gode øker risikoen for å utvikle kreft. Derfor har vi følgende oppfordring til innbyggerne i Karmøy kommune: Husk at hvert glass du lar være å drikke, gjør godt for helsa.


Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger. Du kan sende inn leserinnlegg til oss i Karmøynytt her.

MENINGER: I disse dager pakker mange tursekken og gjør seg klare til en velfortjent påskeferie. De fleste av oss er opplært til å ta med solfaktor for å beskytte oss mot sola, men når det gjelder Baileys-flaska eller rødvinskartongen er vi ikke like bevisste. For mens det er en kjent sak at UV-stråling øker kreftrisikoen, er langt færre klar over at alkohol også gjør det.

Få i Rogaland kjenner til kreftrisiko

Vi får stadig mer kunnskap om sammenhengen mellom alkohol og kreft. Forskningen viser at selv et lavt alkoholforbruk gir økt risiko for å få flere typer kreft, deriblant brystkreft og tarmkreft, som er blant de vanligste kreftformene i Norge.

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, at dette er lite kjent i befolkningen. I Rogaland er det bare 18 % som kjenner til sammenhengen mellom alkohol og tarmkreft, og kun 3 % som kjenner sammenhengen mellom alkohol og brystkreft.

Dette er det viktig at flere får vite om. Ikke for at man nødvendigvis skal slutte å drikke, men for at man skal kunne ta de valgene som er best for seg selv. Og så har vi en god nyhet også.

Hvert glass du lar være å drikke, bidrar til å senke risikoen

Jo mindre alkohol du drikker, desto lavere blir risikoen for kreft. Det finnes dessverre ingen sikker nedre grense for hvor lite du kan drikke for å unngå kreftrisiko. Og en kan aldri garantere seg mot å få kreft. Noen ganger er livet bare fryktelig urettferdig. Men det finnes krefttilfeller som har sammenheng med livsstilen, og her går det an å gjøre noe selv for å redusere risikoen. En kan for eksempel drikke litt mindre alkohol.

Så kjære innbygger, vi skriver ikke dette for å ta fra deg gleden ved å drikke en øl i solveggen. Men vi oppfordrer til å bruke alkovett, akkurat som du bruker solvett: alt med måte og i fornuftige mengder. Og så ønsker vi deg riktig god påske!

Siri Merete Alfheim, SLT-koordinator i Karmøy kommune

Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til