Filmskaper Karl Johan Paulsen og artist Lasse Pedersen gleder seg til helgens premiere.

Historien om Busserulls har blitt TV-serie

Skrevet av Øystein Merkesvik
11.03.2019 14:40 - OPPDATERT 11.03.2019 15:40

ÅKREHAMN: 3 Busserulls så dagens lys 2. juledag 1962 under et juleshow for Åkra idrettslag hvor Karl Magnus Sjøen entret scenen sammen med Oddvar Andreassen og Sverre Jensen. I 1968 døde Jensen i en bilulykke 24 år gammel, og det ble stille fra bandet. I 1975 startet de opp på nytt med Lasse Pedersen som tredjemann. Resten er en helt unik historie som den siste tiden er satt sammen til en dokumentarserie som skal sendes på TV Haugaland. Serien er produsert av filmskaperne Karl Johan Knutsen og Kai Roger Melkevik som har gått grundig inn i sjelen til det populære bandet.

– Vi prøve rå få frem de 3 Busserulls sin utvikling gjennom musikken. Vi setter det i sammenheng med hvor de kom i fra og hvilke kultur de vokste opp i, forklarer Paulsen.

Karmøykultur og kystkultur

I forbindelse med produksjonen har han jobbet tett med to av de sentrale medlemmene, Gunnar Andersen og Lasse Pedersen.

– Det blir en dokumentasjon av karmøykulturen og kystkulturen, noe som er viktig, sier Pedersen som har levd med 3 Busserulls gjennom et langt artistliv.

– Det har påvirket meg mye mer enn jeg har trodd. Da jeg sluttet var jeg helt ferdig med 3 Busserulls, og måtte innstille meg på et helt vanlig liv. Men kulturen har jeg alltid hatt med meg, sier han.

Lokale legender. Foto: Privat

Populær

I 1976 gikk trioen fra å være en lokal revygruppe til å bli kjent over hele landet takket være TV-programmet «Ferske fjes» på NRK. Året etter ga de ut platen «Suddeli-Duttan-Dei» som ble deres nasjonale gjennombrudd.

– Vi har vel egentlig tatt det litt for gitt at 3 Busserulls er vår eiendom, men det viser seg at de favner hele kysten og vel så det. Spesielt på 80-tallet var de et av de mest populære showbandene vi hadde, forteller filmskaper Karl Johan Paulsen og legger til:

– Musikkjournalist Bård Ose sa en gang at kvalitet var det som kjennetegnet 3 Busserulls. De hadde alltid de beste studiomusikerne med seg og var opptatt av kvalitet. De fikk spørsmål om hva som gjorde at det gikk så bra for dem. Da svarte Karl Magnus Sjøen: «Fordi det vi holder på med er ikke stor kunst, men vi er flinke til å glede folk».

Superstjerner

Lasse Pedersen minnes tiden da det stod på som mest, og de tre musikerne ble sett på som superkjendiser i lokalmiljøet.

– Vi fikk så gode tilbakemeldinger fra folk her lokalt og den stoltheten som spredde seg blant annet på Åkra var helt spesiell. Det at vi fikk opptreden i beste sendetid på TV gjorde at vi ble sett på som konger da vi kom hjem, minnes Lasse.

Profesjonell

I den kommende serien på åtte episoder tar filmskaperne seerne også med på en musikalsk reise der man får et innblikk hvordan utviklingen var fra dansen på Åkra til Gunnar Andersen sin inntreden med sangene «Libanon», «16 Da´r på plattform» og andre svisker. Lasse Pedersen mener Andersen sin inntreden i bandet var helt avgjørende for utviklingen.

– Hadde det ikke vært for Gunnar så ville ikke Busserulls hatt den livssyklusen de har hatt. Han har vært en fanebærer når det gjelder 3 Busserulls, sier Pedersen.

Samtidig trekker både han og Paulsen frem Oddvar Andreasen som den store musikalske ledestjernen til bandet gjennom mange år.

– Han hadde studert ved konservatoriet og hadde en profesjonell tyngde bak det han gjorde. Jeg vil si han var selve bautaen oppi det hele, noe jeg prøver å få frem i serien, sier Paulsen.

Premierefest

Både han og Busserullen Pedersen gleder seg til helgens premiere og til to dagers premierefest på Mannes førstkommende fredag og lørdag.

Her lover de feiring i god gammeldags Busserulls-stil med både levende musikk, dans og visning av episodene.

 

Les alt om:

Karmoynytt