Hilde Dahl (t.h.) har nå fått søsteren sin Gunn Dahl med på laget. Sammen har de startet Dahlsnissen AS.

Hilde gjør hobbyen til levebrød

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
29.11.2017 11:02 - OPPDATERT 29.11.2017 12:02

ÅKREHAMN: Hilde Dahl har alltid vært fascinert av ansikter. I 1980 begynte hun å skulpturere i ulike materialer og å lage dukker. Etter hvert ble Dahlsnissen ble født. I dag står folk på venteliste i mange år for å få tak i de særegne håndlagede nissene.

– Nå er det så lang venteliste at jeg ikke kan ta inn flere bestillinger. Jeg vil være 72 år når jeg er ferdig, ler hun.

Når hun snakker om ventelisten, er det snakk om de originale nissene som det kun finnes én av. Sammen med søsteren, har hun nå opprettet firmaet Dahlsnissen AS, og de har fått en dukkefabrikk i Spania med på laget. De har nå produsert nissene Andrea og Krister, 500 av hver.

Reiste på leketøysmesse

Tidligere i år reiste Hilde og søsteren til Tyskland på en av verdens største leketøysmesser. Her skulle de finne leverandører som var villige til å hjelpe dem med å produsere nissene. Helst ville de hatt hele produksjonen lokalt, men siden det ikke finnes en eneste dukkefabrikk i mils omkrets var de nødt til å lete land og strand etter den perfekte partneren.

– Vi hadde på forhånd sjekket ut hvilke utstillere som skulle være der og laget avtaler med de som var mest interessante. Vi reiste hjem etter tre dager med avtale om å utvikle en prototype i boks. Når den var godkjent, ville det ta cirka tre uker, så skulle 1000 nisser være klare, men det tok nesten ni måneder, forteller Gunn Dahl.

Hilde og Gunn stiller høye krav til kvalitet. Leverandøren som strikker klærne til nissene etter Hildes design, leverer også klær til Storbritannias kongehus.

– Kun det beste er godt nok for nissene våre. De hadde strikket en lue med billig tråd, men den kastet Hilde bare bort. De innså fort at vi var opptatt av kvalitet og at vi ville lage eksklusive designer-nisser. De ville jo til og med stjele partneren min og ansette Hilde som designer, ler Gunn.

Søstrene forteller at det er ingenting utenom klærne som kommer ut av en maskin. Nissene kommer ikke fiks ferdig ut på samlebånd.

– Kinnene, leppene og tennene blir malt for hånd. Håret blir også klippet for hånd, så ingen er helt like på håret. I tillegg er kroppen spesiallaget med cirka en kilo tyngde, noe som gjør at de sitter og ligger godt. De er veldig levende. Nissene er også smurt inn i sjokoladeolje, forteller Gunn.

Dette er Krister og Andrea, de første nissene ut i den nye eksklusive kolleksjonen av Dahlsnisser.

Bunadsnisser neste år

Nissene som blir produsert på fabrikken i Spania, er rimeligere i pris enn de originale nissene som det bare finnes én av.

– For de som ikke har så stor pengepung, kan dette være et godt alternativ. Det finnes også folk som står på venteliste, som kjøper disse mens de venter. De har samme kropp og like fine klær, forteller Hilde.

I første omgang lanserer de nissene i Norge, men etter hvert er planen å introdusere Dahlsnissen for flere land. De mener at den norske fjøsnissen fortjener å komme i rampelyset og har stor tro på at en naturtro ramp med glimt i øyet er savnet i flere land.

– Folk fra hele verden er innom nettsidene våre og kikker. Vi har tenkt lansering internasjonalt i 2019, men magefølelsen min skriker 2018. Under «Bedriftenes Dag» på Karmøy ble jeg kontaktet av koselig kar som som inviterte oss til Seattle. Han tilbudte seg å hjelpe oss med å sjekke mulighetene for komme inn på markedet «over there», sier Gunn.

Neste år har de også planer om å lage fjøsnisser med bunader.

– Det vil komme en ny dukke hvert år, så neste år er det fjøsnisser med bunader som står for tur. Drømmen er å lansere disse i Seattle før 17. mai 2018. Vi føler at nasjonalfølelsen hos nordmenn som bor i andre land, er større enn her hjemme. I tillegg til Dahlsnissen vil vi supplere med kjeglenisser og påskehøner, sier Hilde.

 

Fjøsnissene ble hjemløse 

Her får nissene hår. Bilde tatt på fabrikken i Spania.

Da de skulle lage «Krister og «Andrea», som for øvrig er navnene på Hildes barn, følte Gunn at de måtte lage en historie rundt dukkene for å ha et fullverdig konsept.

– Vi ble jo veldig nysgjerrige på Andrea og Krister. Hvor har de bodd, og hva har skjedd i livene deres? Neste nisse ut er Alida, og da er det Krister og Andrea som har hørt at søskenbarnet deres er oppe i Hardanger. Vi ser

De har kun en støpeform til hodet, så et og et hode blir støpt for hånd i myk vinyl.

for oss at hun kommer ned fra fjellene iført bunaden sin. Målet er at vi skal samle hele Dahlsnisse-slekta, forteller Gunn.

Ifølge norsk folketro bodde fjøsnissene på de fleste gårder og småbruk. Dahlsnissen skriver på sine nettsider at mange bønder var fattige og at mange ble nødt til å gi opp og reise fra gårdene sine. Fjøsnissene som bodde på gårdene, ble husløse.

– Etter hvert som vi finner flere av nissene i Dahlsslekta, vil de trenge gode hjem, så kjøperne er med på å gi en husløs, norsk fjøsnisse et hjem. Denne nye eksklusive kolleksjonen av Dahlsnisser, er laget av høy kvalitet, slik at fjøsnissene kan arves i generasjoner, forteller Hilde.