Hett hyttemarked

Skrevet av Kjersti Busterud / NTB
11.09.2020 11:49

Hytteprisene har hittil i år steget rekordmye. Ekspertene tror det vil bli rift om hyttene også utover høsten. I Rogaland er gjennomsnittsprisen på hytter 2.043.857 kroner (+ 8,5 %)

– Det ser ut til å bli en hektisk høst i hyttemarkedet. Rentenivået er rekordlavt, noe som bidrar til at mange tør å realisere et hyttekjøp, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange, er enig.

– Jeg tror hyttemarkedet fremdeles vil være hett. Etterspørselen etter hytter er større enn det markedet kan mette. Folk er lei av å sitte hjemme på kjøkkenet og jobbe, de trenger å komme seg litt vekk, sier hun.

Sjøhytter steg mest
Årets sommer har vært noe utenom det vanlige, også for hyttemarkedet.

– Antall tinglyste hytter til og med august i år økte med 19,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig steg prisene med 6,5 prosent, forteller Øye.

Ser man på sjøhytter, har økningen vært enda mer markant. Der har antall omsatte hytter gått opp med 23,8 prosent, mens prisene har økt med 10,1 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en hytte i Norge ligger nå ifølge Øye på 2,3 millioner. For hytter som ligger over 800 meter over havet, er prisene enda høyere, og har passert 3 millioner.

BYGGING: Det forventes stor byggeaktivitet i fjellet utover høsten og neste år. Det vil bidra til å dempe prisveksten. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Sommersalg av fjellhytter
Vanligvis starter sesongen for salg av fjellhytter når sommeren er over. I år har også dette vært annerledes.

– Salget av fjellhytter har ruslet og gått helt siden tidlig i sommer, sier Krange.

Ifølge tall Prognosesenteret innhentet før koronakrisen, planla 100.000 nordmenn å kjøpe hytte i Norge, mens 75.000 drømte om feriehus i utlandet.

– Mange av dem som har ønsket seg hytte i Norge, har nå forskuttert hyttekjøpet. Samtidig har en del av dem som ønsket seg fritidsbolig i utlandet, begynt å se seg om etter noe her hjemme i stedet, sier Krange.

Hun forteller at nordmenns hytteiver har gjort at det nå er etterspørsel selv etter de objektene det vanligvis tar lenger tid å selge.

– Selv hytter som ligger litt øde, nær vakker natur i innlandet, med pris på rundt en million, har blitt solgt godt over prisantydning. Dette er hytter det vanligvis har tatt tid å få solgt, sier hun, og legger til at de ser en dreining i markedet mot at folk i større grad vil ha hytter som ligger litt for seg selv.

REKORD: Prisen på sjøhytter steg med hele 10,1 prosent i årets åtte første måneder. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Venter økte priser
Den økte omsetningen av hytter i sommer kommer på toppen av en langvarig trend med høyt aktivitetsnivå og stigende priser i hyttemarkedet. Fra februar i fjor til februar i år steg prisene på hytter på fjellet med 2,6 prosent, mens antall solgte hytter økte med 2,4 prosent.

Både Øye og Krange tror prisene vil fortsette å stige framover, men ikke like dramatisk som i sommer.

– Jeg tror ikke det vil bli noe klondyke i fjellheimen i vinter, men prisene vil nok stige mer enn i et normalår, sier Krange.

Tilbudssiden øker
Øye mener prisveksten vil flate ut etter hvert som tilbudssiden tar seg opp – spesielt hva angår fjellet.

– Koronasituasjonen og nedstengingen av fjellkommuner gjorde at igangsettingen av nye hytter gikk litt ned. Men mange tomter ligger klare, og det kommer til å bli bygget mye hytter i fjellet utover høsten og neste år. Jeg tror tilbudssiden der kommer til å øke såpass at prisveksten ikke vil fortsette i samme takt som nå, sier han.

Øye tror likevel det er lenge til markedet er mettet. Nye tall fra Prognosesenteret viser at 170.000 nordmenn sier at de ønsker å kjøpe, mot 100.000 for et halvt år siden.

Selv om flere enn normalt allerede har kastet seg rundt og kjøpt hytte, tror ikke Krange de vil selge hytta igjen så fort reiserestriksjonene oppheves.

– Kjøperne har et langsiktig tidsperspektiv. Det er ikke som de som spontankjøpte båt og bobil i sommer, og angrer så fort vinteren kommer.