Endelig ble pride-flagget heist i Kopervik. Det var Bjørn Andre Widvey som fikk æren i å heise opp flagget med god hjelp fra Jarle Nilsen og Tor Kristian Gaard. Foto: Ole Johannes Ferkingstad
BILDESERIE:

Her heises Pride-flagget i Kopervik for første gang

Mange møtte opp på den historiske begivenheten da pride-flagget skulle heises ved rådhuset i Kopervik for aller første gang lørdag.


PRIDE: Det er i forbindelse med feiring av Haugaland Pride senere i dag ordfører Jarle Nilsen (AP), ordførerkandidat Tor Kristian Gaard (H) og karmøybu Bjørn Andre Widvey heiste flagget ved rådhuset i Kopervik lørdag morgen. 

– Velkommen til flaggheising i borggården, og ikke minst en historisk dag hvor vi sammen skal heise pride-flagget. Som dere vet så har det vært oppmerksomhet rundt dette arrangementet, men jeg er kjempeglad for at vi har klart å skaffe et korrekt regnbueflagg. Jeg er kjempeglad for at så mange har møtt opp for å ta del i denne verdige, flotte og ikke minst korrekte anledningen som dette skal være, åpner ordfører Jarle Nilsen arrangementet med. 

Videre forteller han om viktigheten av flaggheising, og hvorfor Karmøy Kommune hver dag heiser det norske flagg. Karmøy skal være en inkluderende kommune for alle. 

– Med fargene rød, hvitt og blått hedrer alle de som bor i og besøker kommunen vår. Uansett kjønn, alder, etnisk bakgrunn, religiøs og politisk overbevisning og selvfølgelig uansett kjønn. Det er utrolig viktig. Saken har engasjert mange, og flere har tilbudt seg å skaffe pride-flagg. Tor Kristian hadde et kjempestort flagg med seg som på en godt måte definerer dette arrangementet. Det er dessverre så stort at det ikke står i stil til de andre flaggene som henger på stengene her, så da skal vi hvertfall dette året heise dette flagget, sier ordføreren å viser til flagget han holder i hånda. 

Det er tydelig at saken betyr også mye for ordfører Jarle Nilsen. 

– Velkommen til en historisk dag

Videre er det ordførerkanditat Tor Kristian Gaard som skal få si noen ord. Han engasjerte seg tidlig i saken om heising av pride-flagget

– Kjære venner. Velkommen til en historisk dag. 50-årsfeiring, og det var på på god tid. Vi kunne fått det til før, men det er rart hva man får til under en valgkamp. Dette er et offisielt håndslag til alle som føler seg litt annerledes, og ikke inkludert i samfunnet. De trenger den offisielle støtten som sier at du er helt okei, du er god nok som du er og du kan få lov til å vokse opp på Karmøy med ditt særpreg og dine egenskaper. Du trenger ikke lenger reise til Oslo for der er det større miljø, sier han og fortsetter: 

– Jeg har fått tilbakemeldinger på at disse utspillene om at vi tror det er så greit og at vi ser så tolerante, men den det gjelder har det ikke sånn. Den har en annen oppfatning, og blir fortsatt mobbet på skolen eller fortsatt hetset. Dette er bare begynnelsen kjære venner: På et arbeid som er startet i Karmøy som må gå inn i skolene for å øke toleranse og forståelsen for at det ikke er så lett å være litt annerledes, sa han blant annet til de oppmøtte. 

Ole Johannes Ferkingstad

Lørdag 3. august gikk inn i historiebøkene til Karmøy. Foto: Ole Johannes Ferkingstad 

Flaggheising

Etter nok en apell fra de skeives representant Bjørn Andre Widvey var det klart for å heise flagget til topps ved rådhuset i Kopervik. 

Det rørte tydelig de oppmøtte, og da flagget nådde toppen ble det møtt med applaus. 

- Det er både et flott syn og et stolt øyeblikk når vi nå er med på den historiske flaggheisingen av regnbueflagget, og jeg synes det er flott å se at vi har det norske flagget, vi har kommune-flagget og pride-flagget som definerer det vi skal definere spesielt i dag, men som vi også skal ta med oss videre som en samfunnsoppgave. Det å inkludere alle i aksept for identitet, kjærlighet og egen seksualitet, avslutter ordfører Jarle Nilsen med. 

Bjørn Andre Widvey er glad for at vi i dag har heiset flagget i Kopervik. 

– Jeg synes det er en historisk dag. Vi må ikke glemme det. Dette er er første gang dette flagget kommer opp. Det viser at Karmøy er en flott kommune og viser at alle på Karmøy skal få lov til å være den de er. Historisk sett er det nok mange som har hatt det litt vanskelig her sammenlignet med større plasser. I forhold til de så er dette en ekstra håndsrekning. Det synes jeg er kjempeflott, sier han til Karmøynytt. 

Se bildeserie fra flaggheisingen under:

Bildeserie

Les mer om:

haugaland pride