Leif Bjarne Wik.

Her bærer han sild til sykehjemmene på Karmøy

Skrevet av Kent Olsen
18.08.2018 08:05 - OPPDATERT 18.08.2018 10:05

HAUGESUND/KARMØY: Fredag kveld samlet det seg en gjeng ute ved lokalene til H.J. Kyvik på Bakarøy for å plukke opp sild og frakte det rundt til sykehjemmene i distriktet.

Overmester i Loge 112 Høyevarde, Leif Bjarne Wik var med for første gang i år for å frakte sild til sykehjemmene på Karmøy.

– Det er jo fantastisk kjekt. Selv spiser jeg ikke sild, men det å få kjøre det rundt til eldre som sitter på sykehjem og som ikke har mulighet til å komme seg ut på sildabordet er kjekt. Dette blir en form for desentralisert sildebord for de eldre i kommunene her, sier Wik.

Fra og med i år er det Loge 112 Høyevarde i Kopervik som har tatt på seg ansvaret for å frakte sild til Karmøy, og Wik selv har fått ruta fra Vea i nord til Skudenes i sør.

De 10 siste årene har de stått for distribusjon av sild til resten av kommunene.

– Jeg er helt sikker på at dette ser de frem til, sier Wik, som forteller at det er sild, brød og forskjellige salater og dressinger som blir servert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjengen som frakter sild rundt til sykehjemmene i distriktet.

Rundt fire tonn sild

Det er de fem kommunene Sveio, Haugesund, Tysvær, Bokn og Karmøy som får utlevert sild, og i lokalene til H.J. Kyvik er det storproduksjon på gang.

Nærmere fire tonn med sild skal ut til haugalendingene når sildabordet åpnes lørdag.

Sildabord blir det også på sykehjemmene.

– Siden de eldre ikke har anledning til å komme seg til byen den dagen så fant vi ut at da vil vi komme til dem. Da lager de det til slik at det blir langbord med sang og musikk fra gamledager, og noen kjører film med sildefiske. De ansatte på sykehjemmene gjør en fantastisk jobb for de eldre den dagen, forteller sildasjefen sjøl, John Arne Sandvik fra Kokkenes Mesterlaug.

Utlevering av sild har foregått i rundt 11 år, forteller Sandvik, der Karmøy var med i fjor for første gang.

– Det er veldig kjekt at ordfører Jarle Nilsen kunne sette av i budsjettet til dette, sier Sandvik.

Her produseres det nærmere fire tonn med sild som skal mette sultne haugalendinger. Her med John Arne Sandvik.

Les alt om:

Kultur Karmoynytt