Susan Borg ønsker alle velkommen til Syre til helgen.

Hele bygda gjør seg klar til den store bygdefesten

Skrevet av Kent Olsen
18.06.2019 20:33 - OPPDATERT 19.06.2019 12:01

Syrefestivalen arrangeres for 20. gang til helgen.

SYRE: Til helgen er det duket for den 20. utgaven av Syrefestivalen, og tirsdag ettermiddag var det en engasjert dugnadsgjeng som fikk opp storteltet i Syrevågen.

– Det er alltid en god følelse (å se teltet oppe) for da vet vi at vi har noe godt i vente. Det er mange som gleder seg og kommer fra forskjellige kanter av landet for å oppleve dette, sier Susan Borg.

I tradisjonens tro blir det familiedag på dagen med blant annet hoppeslott, snekring, spagettispisekonkurranse, grilling og ansiktsmaling.

– Etter det går alle hjem og alle ordner seg. Hele Syre er sikkert fullt med vorspiel. Så treffes vi på kvelden der Hans og jeg og Leif Skår bytter på å spille. Det er lapskaus, langbord og allsang, forteller Borg videre. 

– Noe av det kjekkeste er faktisk dagen etterpå når vi skal rydde. Da er det opp med grillene igjen og begynne å telle om vi går i overskudd, fortsetter hun.Det jobbes med å få opp teltet.

Skryter av dugnadsånden

Borg skryter uhemmet av dugnadsånden som er å finne i bygda og peker på de oppmøtte, fra de minste til de eldste, som jobber med å få opp teltet.

– Det er en fantastisk dugnadsånd her på Syre. Alle baker og møter opp. Det er helt utrolig. Alle bidrar for at ungene skal ha det kjekt på dagen. Hovedtanken er at ingenting skal koste noe på dagen. Det er så mye som koster noe. Her skal alle få komme uten å betale noe, annet enn ei flaske brus da kanskje, smiler hun.

– Uken før festivalen så ser en at folk pynter i vinduer og hager. De gjør klar til den store festen i bygda, legger hun til. 

I år er det også diskotek fra 1.-7. klasse i teltet på fredagen, dagen før den store dagen.

– Det gleder de seg til. De har øvd og danset og holdt på i lange tider for å være med på diskotek. Diskoen lever i beste velgående på Syre, sier Borg.Sankthansfeiring fra en tidligere Syrefestival.

Lo godt

Men en kan ikke komme utenom Syrefestivalen uten å nevne navnet, og Borg flirer en smule på spørsmål fra Karmøynytt.

– Det heter jo Syre her så det kan vi ikke gjøre noe med. Men festivalordet var i tiden da. Vi brukte det litt ironisk for det er en dag det har vært som regel. Egentlig er det en sankthansfest. Men første gangen da vi skulle søke om skjenkebevilgning, da lo de godt på politikontoret, ler hun, og legger til:

– I fjor ble vi nevnt på P4 for de synes det var et utrolig kult navn.Dugnadsgjengen er dreven på å få opp teltet.