HARALDSPLASS: «Oss rogalendinger imellom»

KOMMENTAR: Nå kommer Rogfast. Visstnok. Regjeringen sender straks dokumentene til Stortinget som før sommerferien skal gjøre vedtak om gigantprosjektet. Så kan gravemaskinene om ikke så lenge rulle fram om ikke et eller annet problem dukker opp. Jeg personlig kan styre jubelen. Jeg trives godt med ferger og synes ikke det er spennende å kjøre gjennom lange og dyptliggende tuneller samme hvor lange og kostbare de er. Men det er nok få eller ingen som er enig med meg i det.

Derfor skal jeg være med i jubelkoret. Rogfast vil revolusjonere samferdselen over Boknafjorden. Fra min base i Kopervik bruker jeg i dag en og en halv time til Stavanger. 30 minutter til Arsvågen, 25 minutter på ferga og resten til å nå Stavanger. Med Rogfast tar det 25 min til Bokn, under 20 minutter i tunell og knappe 10 minutter videre til Tjensvollkrysset. Ei reisetid på 50 minutt betyr 40 minutt spart i forhold til i dag. Vi kommer nærmere hverandre i det som planleggerne kaller et felles bo- og arbeidsmarked.

Før vi kan ta Rogfast i bruk, er Ryfast åpnet. Ser vi fra Stavanger og sørover er det doble jernbanesporet på plass pluss lange strekninger med motorveg. Vi blir det perfekte fylket med en perfekt infrastruktur som knytter befolkningen rundt Boknafjorden og Ryfylkebassenget sammen med Sør-fylket på en perfekt måte. En halv million mennesker i et stort og tett felleskap. Boknafjorden som før skapte avstand, blir nå med sine tuneller samlende. Til og med Kvitsøy er med. Selvfølgelig skal vi fortsette som eget fylke. Selvfølgelig skal ikke Rogaland slås sammen med andre verken i sør eller nord. Vi er akkurat passelig store geografisk og har akkurat passelig med innbyggere til at vi kan bygge land og folk. Heldigvis har det politiske flertallet sett det samme som jeg har sett: Rogaland er et perfekt fylke og en godt egnet region for fremtiden, og politikerne takket derfor nei til stormannsgalskapen som kalles Vestlandet.

Men så skjer det. En del mennesker her nord hos oss, de aller fleste knyttet til Haugesund, får angst. De vil løsrive Nord-fylket fra resten av Rogaland og bli med nordover til Hordaland og Sogn og Fjordane. Den felles diagnosen disse menneskene har, er en angstbitersk holdning til siddiser og nordjæringer. –De grabber til seg alt, sier de og frykter at de samme siddiser og nordjæringer skal kjøpe opp, demontere og flytte det meste på Haugalandet slik som sykehus og flyplass og ta det med seg sør gjennom tunellen til Stavanger. Derfor er det bedre å melde overgang til den bergenske innflytelsessfæren og bygge en ny regiongrense mot sør. Haugesunds politikere skal visstnok være villige til å flytte egen by over til Vestlandet selv om de andre kommunene ikke vil bli med. Da vil vi få ei ny fylkesgrense eller regiongrense på Norheim og Raglamyr. Det høres veldig praktisk ut.

Det er ikke lett å se logikken i å bruke 16 milliarder kroner på å bygge en tunell som skal knytte folk tettere sammen og bedre rammevilkårene for næringslivet for så å opprette en ny administrativ grense som skal beskytte mot de fordelene den nye infrastrukturen skaper. Det er heller ikke lett å se de virkelige argumentene for å flytte oss nordover, om de argumentene finnes. Det tror jeg ikke de gjør. Men jeg håper noen passer på for Rogalands fremtids skyld.