HARALDSPLASS: «Et spørsmål til Løgnaslaget»

- Va´ da nødvendig, Stig? Jeg hører fremdeles den klingende vossadialekten til en tidligere nabo jeg hadde, da han irritert måtte snakke til sønnen for et eller annet. Det er mer enn 40 år siden, og like lenge har jeg brukt uttrykket og gjort det til en klassiker i familien. –Va´ da nødvendig, Stig, sier vi når vi gjør noe som absolutt ikke er nødvendig.

Var det nødvendig for Løgnaslaget å kalle frisøren fra Bryne for nazifrisør? Var det helt nødvendig? Nazi er et ord som representerer holdninger og handlinger av aller verste sort; det aller verste som har skjedd i verdenshistorien. Det er ikke mer en 72 år siden Den røde arme åpnet portene til leirene bygd på naziholdninger og nazihandlinger. Da fikk vi se hva som er innholdet i ordet nazi som Løgnaslaget i dag bruker som et humorord på revyscenene i Rogaland.

Selvsagt følte brynefrisøren seg krenka og tok saken til rettsapparatet med krav om at ordet nazifrisør skulle fjernes fra revyscenen. Selvsagt tapte hun saken. Å bruke ordet nazifrisør slik Løgnaslaget gjør i sin sketsj om brynefrisøren, er ikke i strid med reglene for ytringsfrihet. En krenka frisør på Bryne kan ikke få bestemme hva som kan sies fra en revyscene. Hun kan ikke bestemme den kunstneriske friheten til revyartistene og hun kan heller ikke bestemme hvordan humor, ironi og sarkasme skal uttrykkes fra scenen. En frisør på Bryne kan ikke få lov å sensurere den samfunnsdebatten hun selv deltar i. Derfor er dommen i Tingretten både viktig og riktig når den slår fast at å bruke ordet nazifrisør på frisøren fra Bryne ikke bryter med reglene eller rammene for ytringsfrihet her til lands.

Men hvorfor var det nødvendig for Løgnaslaget å bruke dette ordet? Det jeg lurer på er hvorfor Løgnaslaget måtte bruke dette naziordet for å ivareta sin egen kunstneriske uavhengighet og ivareta kravene til ironi, sarkasme og humor når de velger å lage et revynummer av den aktuelle hijabepisoden på Bryne. Har ikke Løgnaslaget mer kreativ skaperkraft enn at de må ty til et ord som automatisk er krenkende fordi det har det historiske innholdet det har? Nettopp den kunstneriske friheten de påberoper seg burde hjulpet dem til å finne mer elegante og sofistikerte karakteristikker på den hijab-immune frisøren fra Bryne.

- ”Nå har vi lov til å bruke ordet nazifrisør. Vi skal bruke det to ganger i kveld,” sier Per Inge Torkildsen til NRK Rogaland med en anelse stolthet i stemmen. Han forteller også at revygruppa skal videre til Haugesund, Sandnes og Kristiansand. Med på lasset er nazifrisøren. Jeg føler meg ikke overbevist om at Tingretten har gitt Løgnaslaget lov til bruke naziordet. Tvert i mot har Tingretten antydet at det ikke er ok å bruke naziordet fordi det må kjennes krenkende og sårende for brynefrisøren å bli omtalt som nazi. Men ikke nok krenkende til at det rammes av reglene for ytringsfrihet.

Når bruken av ordet nazifrisør ikke rammes av loven om ytringsfrihet, kan den rammes av reglene for vanlig folkeskikk. Jeg synes ikke Løgnaslaget tar hensyn til vanlig folkeskikk når de nå fortsetter med sitt nazinummer. Derfor er det grunn til stille Løgnaslaget spørsmålet om hvorfor det er nødvendig å bruke naziordet når det verken beriker sceneopplevelsen eller samfunnsdebatten for øvrig. – E ´da nødvendig?

Les mer om:

Karmoynytt Haraldsplass