Har tatt med over 3000 gjester til Kina

Skrevet av Kent Olsen
18.11.2018 09:00 - OPPDATERT 18.11.2018 10:00

REISE: I nesten 20 år har Medhaug tatt med seg både elever og andre interesserte østover for å oppleve det Kina har å by på. Det representerer over 3000 gjester, ifølge ham selv, og siste tur med folkehøgskolen ble gjort i april i år.

Etter det ble Medhaug pensjonist, og da sluttet også skolen med reisekurs til Kina.

– Da har jeg sagt i flere år at hvis skolen slutter med kurset så har jeg lyst til å fortsette med det, forteller Medhaug, som nå har startet Medhaug Kinareiser AS sammen med Olav Bøhn.

– Her skal vi formidle Østens kultur og lage reiseopplevelser i noen år fremover, forteller Bøhn.

Stort kontaktnettverk

I løpet av de 18 årene Medhaug har fartet mellom Norge og Kina har han bygget seg opp et godt kontaktnettverk i byer som Beijing, Shanghai og Xian, samt andre steder.

– Jeg har jo besøk nesten 40 byer på disse over 100 turene jeg har vært i Østen. Jeg ønsker å bygge videre på det med selskapet, forteller han.

På besøk hos terrakotta-figurene.

Store forandringer

Han har også merket stor forskjell på dagens Kina og Kina anno 2000.

– Da vi begynte i 2000 var det så enormt med sykler og lite biler. I dag er bildet snudd opp ned. Det er fortsatt sykler, men det er også syv millioner biler, bare i Beijing, forteller han.

– Hva er det som er så appellerende med Kina?

– Det er et stort spørsmål, sier han, tenker seg litt om, og fortsetter:

– Da jeg fikk ideen om det så spurte jeg meg først om hva jeg skulle dit for. Men det som appellerer der den enorme utviklingen som jeg den gangen så for meg kom til å skje. Og det er jo et tidsspørsmål før de overtar den ledende verdensøkonomien, sier han.

– Det andre er å bryte en del av fordommene og hvordan en snakker om Østen, og spesielt Kina. Og så er det for å være med på en enkel måte, i solidaritet, fredsskapende arbeid, legger han til.

Og de neste turene med selskapet er allerede planlagt.

– Det blir tur til Beijing den 25. september neste år. Noe av grunnen til det er at nasjonaldagen i Kina er 1. oktober, sier han og forklarer at i Kina feirer de den nasjonale dagen hvert tiende år, og 2019 er neste gang den blir feiret.

– Det pleier å være et enormt opplegg fra myndighetene sin side og en folkefest for publikum. Derfor legger vi opp til at vi er i Beijing den 1. oktober og får med oss den dagen, sier Medhaug.

Her er følget ved den kinesiske mur. Foto: Privat

– Mer positivt enn jeg hadde forventet

Karl Sjøen var en av ti som reiste ned i oktober, og sitter igjen med gode opplevelser.

– Det var mye kjekkere og mer positivt enn jeg hadde forventet på alle måter. Både Beijing, Xian og Shanghai ga meg et mye mer positivt inntrykk enn det som blir formidlet i media i Norge på det jevne, sier han.

På spørsmål om hva som var høydepunktet må han tenke seg noe om før han svarer.

– Det er jo ting som står på «bucket listen» som å gå på den kinesiske muren, samt terrakotta-figurene i Xian. Og den himmelske freds plass, svarer han.

Bildet om forurensing i storbyene følte han heller ikke var et problem.

– Spesielt Shanghai hadde jeg sett for meg som en sjøfartsby som kanskje ikke var så moderne og flott, men den var jo fantastisk fin. Jeg kan ikke huske å sitte igjen med noen inntrykk av slum og dårlige forhold. Det er sikkert det noen steder, men vi hadde ingen begrensing på hvor vi fartet rundt. Jeg vil tro vi så tverrsnittet av byene og vi tok også en togtur på 12 timer. Da fikk vi også sett noe, forteller han, og påpeker at det er et mangfoldig land.

Shanghai om natten.

Les alt om:

Karmoynytt