John Ståle Egge er lanserer sin første bok torsdag 7.november.

– Har så mange historier fra livet på Karmøynå

Skrevet av Ann Margit Grønstad
04.11.2019 14:43 - OPPDATERT 04.11.2019 18:00

John Ståle Egge har samlet historier og bilder fra Vest - Karmøy og er klar med sin første bok "Storm, saltråk og damstidla".

ÅKRA: Det siste året har John Ståle Egge brukt til å skrive ned historier og samle inn bilder fra barndommen og oppveksten på Åkra i 60 årene.

– Jeg begynner å bli så gammel nå, og jeg har så mange historier fra livet på Karmøynå, sier Egge og forteller at han gjerne ville skrive historiene ned, slik at de kunne leve videre i flere generasjoner.

I "Storm, saltråk og damstidla" forteller Egge på dialekt om livet på Vest - Karmøy, og flere av historiene går en og to generasjoner tilbake i tid. Resultatet ble 300 sider med tekst og 500 bilder som blant annet skildrer barne - og ungdomstiden, triste og dramatiske ulykker, fremgang og tilbakeslag samt utferdstrangen til Amerika.

– Det er historier om menneskers opplevelser. Jeg har prøvd å skildre det på den måten at sorger og gleder vandrer i hope, sier Egge, og legger til at flere av historiene er såpass gamle at de lett kunne gått i glemmeboken.

Minnene har strømt på

Egge forteller at han har hatt de fleste historiene i hodet, men at han også har gjort en del research.

– Folk har vært velvillige til å gi både bilder og informasjon, sier forfatteren som har sittet hjemme på Kaiatoppen og skrevet på kveldstid når han har hatt en stille og rolig stund for seg selv.

– Da har jeg drømt meg bort når jeg har hørt bølgene slå inn fra Åkrasanden, og da kommer minnene tilbake både i dur og i moll, og fingrene løper over tastaturet, smiler han. Like enkelt var det ikke å skrive da han var på ferie i Spania.

– Jeg fikk ikke ned ett ord. Så det må være noe med miljøet, smiler åkrabuen.

Gir av seg selv

Noen av historiene som er å finne i boken er hvordan den kjente "Kanutta- pylså" ble til, Tor Tollesens dramatiske redningsdåd i Alaska eller da han selv som guttunge stjal penger fra kollekten for å endelig å kunne få gå på kino med kameratene sine og se den store helten Roy Rogers galoppere på hesten sin over kinolerretet. 

– Det var ikke så lurt, humrer Egge, og forteller at han gir mye av seg selv i boken og at det er flere slike historier som er "skoi". Men det er ikke bare åkrabuen som vil kjenne seg igjen i Egge sine fortellinger fra livet på denne tiden.

– Det er også en del stoff fra Vea, Skudnes og Torvastad, sier Egge, som ikke utelukker at det blir flere bøker med historier. 

– Jeg er jo pensjonist nå så jeg må aktivere hjernen litt, ler han. Men enn så lenge gjør han seg klar for lansering av sin første bok som skal markeres med kaffi og festkake torsdag 7.november på Sjømannsforeningen. 

 

 

 

 

 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.