Sindre Olsen og Christoffer Solås eier og driver Dekkmann Åkrehamn, og har hatt travle dager med kunder som vil ha hjelp til å skifte til vinterdekk.

– Har du ikke skiftet til vinterdekk enda, så er det på tide nå

Skrevet av Ann Margit Grønstad
04.12.2019 16:00 - OPPDATERT 05.12.2019 10:20

Det har vært travle dager for de ansatte ved Dekkmann på Åkra. Hver dag siden slutten av oktober har de skiftet dekk på hele 35 biler.

ÅKREHAMN: Nå har det roet seg litt hos Christoffer Solås og Sindre Olsen som eier og driver Dekkmann. Men de kan rapportere om hektisk aktivitet fra slutten av oktober og hele november.

– Det har ikke vært vinter enda, men de fleste har fått skiftet dekk likevel. De kundene som kjører piggfritt burde ha skiftet i oktober, men vi ser at været bestemmer, sier Solås. Han forteller at de har holdt ekstra lenge åpent i den travleste perioden samt alle lørdager. 

– En lørdag da vi hadde stengt, ble det plutselig frost og kaos, så vi måtte åpne igjen, sier Olsen. Totalt har gutta skiftet dekk på hele 35 biler hver dag siden slutten av oktober. I tillegg har de montert nye hjul på lastebiler og anleggsmaskiner etter stengetid i denne perioden for å kunne håndtere alle etterspørsler.

– Det er veldig mange som benytter seg av oss. Karmøybuen er veldig lojale å ønsker å «handla hima», og det er vi takknemlige for, sier Olsen.

Han forteller at flere klarer ikke å bytte dekk på bilen selv av helsemessige årsaker.

– Bilene har også begynt å bli så avanserte at folk ikke tør å begynne å jekke på for eksempel en EL - bil, der de kanskje ikke helt vet hvor alt er, sier Olsen. 

Må utvide dekkhotellet

Flere velger også å sjekke dekkene sine inn på hotellet hos Dekkmann, og siden de åpnet dørene for rundt ett år siden, oppbevarer de nå 2000 dekk for kundene sine og må snart bygge på «hotellet» sitt.

– Markedet er der og behovet, da flere flytter fra store eneboliger til leiligheter med mindre oppbevaringsplass, sier Olsen, og forteller at de gir «gjestene» skikkelig behandling før innsjekk med vask og tørk. Sommerdekkene blir lagret til våren, og får i tillegg en grundig sjekk på om de er i god nok stand. 

Erling Bårdsen er en av dem som var innom og sjekket inn dekkene sine på hotellet, og som velger å få hjelp til å få på vinterdekkene både på egne biler og på firmabilene til Norgeshus Karmøy.

– Det er veldig behagelig å slippe å gjøre det selv på så mange biler. Det er enkelt og trygt, og så vet jeg at de som jobber i firmaet mitt har skikkelige dekk og det er viktig. Har du først begynt med dette, skifter du aldri dekk igjen selv, ler han.

Tips til de som skal skifte selv

For de som likevel velger å gjøre jobben selv, og som enda ikke har fått vinterdekkene på, har gutta ved Dekkmann noen tips å komme med.

– Har du ikke skiftet til vinterdekk enda, så er det på tide nå. Det er ikke noe å «gamble» med, sier Olsen. Han mener at de fleste er flinke til å skifte selv.

– Men vi ser av og til at det er gjort noen feil. Mange dekk er merket med rotasjon, og disse står ofte på kryss og tvers og det er ikke bra. Da kan det bli vanskelig å bakke eller å komme seg fremover. Muttere og bolter bør også strammes med en momentnøkkel. Hvis du strammer for mye kan du skade boltene, sier Olsen.

Han forteller at det også er viktig å plassere jekken riktig, og at dersom en har jekkmodus skal bilen stå innstilt på dette idet du begynner å løfte.

– Man bør også sjekke tilstanden til dekkene. Vi ser ofte at det er sprekker, og det er ikke anbefalt å kjøre med, sier Solås, og forteller at mange oppbevarer dekkene ute der de blir utsatt for sol som tørker dem ut og ødelegger dem. Lufttrykket bør også sjekkes.

– Vi anbefaler å fylle dekkene som om bilen var fullastet, for å gi dekkene best egenskap og levetid. De dekkene man setter bort bør man vaske først, og sette dem inn, sier Solås. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.