Foto: Ann Margit Grønstad/Karmøynytt

Har du fått en slik melding? Ikke trykk på linken

Før helgen sist uke oppdaget Telenor en markant økning i antall svindelmeldinger sendt til mobiler rundt om i Norge.

SVINDEL: Det skriver NRK Rogaland. 

Telenor registrerte rundt 100 000 svindelmeldinger, og i løpet av helgen femdoblet antallet seg. 

I april stanset Telenors automatiske sperreprogram 4,4 millioner sms-er, men denne gangen er svindelforsøkene sendt som MMS.

– Når vi lukker en dør, prøver hackerne å åpne en annen, sier senior sikkerhetsrådgiver i Thorbjørn Busch, til NRK. 

Kan overta hele telefonen

Viruset, kalt Flubot, oppretter en skjult app eller programvare på telefonen din dersom du trykker på linken du får tilsendt. 

Trykker man på denne linken, havner man på en nettside som utgir seg for å være Telenor. Der blir man forledet til å laste ned en falsk app, og dersom man laster den ned, får hackerne tilgang til mobiltelefonen din. 

Formålet er å stjele informasjon fra telefoner og å spre viruset videre. 

– Når du installerer Flubot, gir du samtidig viruset en rekke forskjellige tilganger til mobilen din. I praksis blir den da helt åpen og tilgjengelig for bakmennene – som kan se og gjøre det samme som deg. De kan også sende og svare på meldinger og e-post, skriver NRK. 

– Veldig alvorlig

Test-mobilen som Telenor brukte for å sjekke hva viruset gjorde, sendte ut 8000 meldinger på kort tid, uten at det ble registrert på telefonen. Mobil-eierne vet altså ikke at de blir hacket. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Busch advarer om å trykke på linkene dersom man får tilsendt slike meldinger. 

– Har du en Android-telefon, kan hackerne i verste fall overta hele telefonen din, med de konsekvenser det kan få. Dette er veldig alvorlig, og Flubot er spesielt rettet mot Android-telefoner, sier Busch til NRK.