Epoxy kan også benyttes på våtrom. Her har Bjørn lagt et stilrent sort epoxygulv med et lite hint av metalikk skinn i. Foto: Privat.

Gulvet som ser ut som klinkeis: - Folk lurer alltid på om det er så glatt at det er umulig å gå på

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
22.04.2019 08:43 - OPPDATERT 22.04.2019 10:43

- Jeg begynte å se bilder av det på nettet og tenkte at dette ser jo helt fantastisk ut, sier murer Bjørn Breivik. 

Han har spesialisert seg på gulv laget av herdeplasten epoxy. 

- Jeg fant ut at akkurat det med metallisk gulv av epoxy var det ingen som drev med her. Så jeg begynte å lete etter plasser de kunne dette, nærmeste plass jeg fant var i England. Da bestilte jeg kurs og fløy bort. 

Kurset skapte en interesse hos Bjørn som har fortsatt å vokse i etterkant. Ifjor startet han Westflow Designgulv, og fyren kan snakke lenge om de forskjellige typene herdeplast. 

- Jeg er litt nerd på herdeplast, ler han.

Bjørn Breivik har valgt å spesialisere seg på herdeplasten epoxy. Foto: privat.

Pirrer nysgjerrigheten Han forteller om en økende interesse på Haugalandet og stadig flere tar kontakt med spørsmål rundt gulvet. 

- Folk vet jo egentlig ikke hva dette er helt enda. Jeg får stadig spørsmål, spesielt fra karmøybuer. Kanskje det er på grunn av den amerikanske tilknytningen, for dette er veldig populært i USA, forklarer Breivik. 

En gjenganger blant spørsmålene er om det er for glatt til å gå på, noe Bjørn avfeier raskt. 

- Det er mye mindre glatt enn hva folk tror. Nærmeste sammenligning er gulvbelegg. Et vanlig parkettgulv er mye glattere enn et epoxygulv, så det trenger man ikke være redd for. Jeg lar ofte folk få prøve å gå på det, og da blir de overrasket. 

Selvlysende gulv Gulvet kan bygge så lite som 3 mm, men tykkelsen kommer an på hvor mye dybde og spesialeffekter man ønsker i gulvet. 

Epoxyen har ikke like mange begrensninger som noen av de andre typene herdeplast, så her kan man få til flere spennende effekter ved hjelp av fargepigmenter og kjemikalier.

- Man kan fint lage til en marmorstil for eksempel, eller noe helt stilrent. På pigmentfronten har det også kommet mye rart i det siste, man har blant annet selvlysende pigmenter. Så hvis man får mye sollys inn i huset, vil gulvet begynne å lyse opp når solen går ned. Det er utrolig mye du kan få til, forklarer Bjørn. 

(Saken fortsetter under bildet.)

Herdeplasten tåler en god del juling og er derfor et populært valg i garasjer. Foto: Privat.

Et godt valg i garasjen Epoxyen har gjort seg svært populær til bruk i industribygg på grunn av at den tåler såpass mye. Derfor er den også et godt alternativ til garasjen. 

- Epoxy herder ofte en del saktere en annen herdeplast. Den blir veldig hard, seig og tåler mye juling. Gulvet klarer helt fint at man kjører med bil på det, samtidig som det tåler oljesøl godt. Garasje og epoxy er derfor en veldig god match, råder Breivik.  

Allsidig bruksområde Selv om epoxy er et allsidig material har det sine begrensninger. Skal man få et optimalt resultat er det viktig med et fast og godt underlag. Men så lenge underlaget er godt er det nesten bare fantasien som setter grenser på hvor det kan anvendes. Bjørn har lagt epoxy på alt fra benkeplater til postkasser.

- Får jeg et lokale engang skal jeg lage en glitrende ytterdør. Slik at det blir lett å se hvem som holder til her. For du kan ha det på alt. Både innen- og utendørs, avslutter han. 

Les mer om:

Karmoynytt