HAVUTSIKT: På Skaarnesheimen Raw Ocean Lodge på Karmøy står utsikten mot både havet og himmelen som førsteprioritet. Foto: Anne Marthe Widvey

Glamping hele året: – Mer luksuriøs camping får man ikke

Glamorøs camping, også kalt glamping, er det perfekte alternativet for deg som vil ut i naturen uten å gi avkall på komfort. Flere glampingsteder tilbyr overnatting hele året, andre holder åpent fra vår til høst.

– Vi ønsker at folk skal få den fulle, luksuriøse hotellopplevelsen, men samtidig bo tett på naturen og kjenne barnåler under føttene, sier Kathinka Stubergh i Canvas.

Glampingkonseptet Canvas er blant de største i landet, med tilbud både i Telemark og Arendal. Her tilbys ulike aktiviteter på dagtid, samt et variert utvalg av glamorøse, naturnære overnattingsrom. Stubergh, som er salgs- og markedssjef for destinasjonen Hove i Arendal, forteller at romløsningene spenner fra mikrohus til svevende kokonger og et utvalg glampingtelt av den mongolske typen «yurt».

– Både luksusyurtene og cocoonene har vært utsolgt fra juni til august. Kokongene blir selvfølgelig barnas favoritt. På den andre siden har man alt man trenger i luksusyurtene, med toalett, badekar, vedfyrt ovn og god plass, forteller Stubergh.

Overnatting i de mongolske luksusteltene inkluderer helpensjon, med frokost, lunsj og treretters middag. Salgssjefen legger ikke skjul på at maten er noe Canvas har valgt å satse litt ekstra på.

– Mer luksuriøs camping får man ikke, sier hun.

Canvas-destinasjonen på Hove ble etablert i 2019, og har siden den gang stått tilnærmet uendret. Dersom alt går som forventet, vil de utvide innen neste sesong.

– Nå venter vi på en reguleringsplan fra kommunen, som vi håper kommer i løpet av året. Vi har et ønske om å sette opp en stor lounge-yurt, der vi kan samle alle gjester utendørs, men under tak. Vi har også et ønske om å øke antallet luksusyurter. Da håper vi at vi kan drive som en helårsdestinasjon, avslører Stubergh.

Foreløpig holder Canvas åpent fra tidlig vår til godt utpå høsten.


VIL UTVIDE: Salg- og markedssjef for Canvas Hove, Kathinka Stubergh, håper på utvidet tilbud innen neste sommer. Foto: Privat

Robuste konstruksjoner

Det er ikke bare overnattingsstedene som har merket den økende interessen for glamping de siste årene. Arctic Dome, som leverer telt tilpasset nordisk klima, gleder seg over den populære trenden. Selskapet har eksistert i sju år, men salgssjef Andreas Bjermeland legger ikke skjul på at det har vært en lang prosess å utvikle det ferdige produktet.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Teltene tåler det meste, med vindkast målt opp mot orkans styrke. Værforholdene med vind og snø er så særegne for Norge, og derfor er robuste materialer helt avgjørende. Det finnes mange produkter fra andre land som er billigere, men disse er ikke laget for å tåle belastningen av norsk natur, sier Bjermeland.

Domene skal ikke etterlate miljøfotspor etter bruk, og leverandøren har nå utviklet flere størrelser.

– Det er store forskjeller på været på høyfjellet i Finnmark og i skogen på Østlandet. De små domene har lettere for å isolere varme og motstå vind, mens de store passer bedre i innlandsområdene hvor værforholdene er mildere, sier Bjermeland.

Videre forteller han at salget har gått bratt oppover siden det ferdige produktet ble lansert for tre år siden.

– Glampingkonseptet har vært populært i andre land som Storbritannia og Australia i mange år, og Finland har vært først ut i Skandinavia. Men de siste årene har det norske markedet virkelig kommet på banen, sier salgssjefen.

Han legger til at majoriteten av kundene er bedrifter, og at bare to av ti kunder er privatpersoner.


EKSTRA SOVEROM: For Eva Hallaren og Oskar Andersen, som driver gjestehuset Villa Solvorn i Luster kommune i Sogn og Fjordane, har glampingteltet bidratt til en ekstra soveplass for gjestene. Foto: Oskar Andersen / Villa Solvorn

Overnattingsgjest i hagen

Villa Solvorn i Luster kommune i Sogn og Fjordane har de siste seks årene fungert som familiedrevet gjestehus. Villaen drives av Oskar Andersen, med litt hjelp fra kona Eva Hallaren. For tre somre siden ble paret bitt av glampingbasillen, og gikk dermed til innkjøp av et telt.

– Gjestehuset har fem rom, så vi tenkte at teltet var en rimelig og ålreit investering for å få et ekstra soverom. Vi var veldig spent på å se om noen ville bo i det, men de to siste somrene har teltet utvilsomt vært det mest populære rommet, sier Andersen.

Han forteller at de har hatt mange gjester også hittil i år, selv om antallet har sunket noe på grunn av pandemien.

– Vi har til og med hatt noen eldre gjester som har tatt feil ved bestilling, og ved første øyekast lurt på hvorfor de blir plassert i hagen, ler Andersen.

Vanligvis holder både gjestehuset og glampingteltet åpent fra midten av april og ut oktober, men i år var det ikke mulig å åpne før i mai. Nå håper de to eierne at de slipper en ny smittebølge, og at det blir nok gjester til å kunne drifte utover høsten.

 

Norske glampingdestinasjoner som holder åpent hele året

 • Ved Thorbjørnrud hotell på Jevnaker har det nyankomne glampingteltet i hagen blitt en suksess. Her kan du velge mellom to- og firemannstelt.
 • Romsdal Glamping i Rauma kommune tilbyr telt med innlagt strøm i vakre naturomgivelser, med utsikt over elven Rauma.
 • På Trysil Glamping kan du nyte skogsturer i sommerhalvåret eller skiturer på vinteren – rett utenfor teltet.
 • På Norglamp på Randøy i Hjelmeland, bare en time fra Stavanger, kan du nyte glampingteltets utsikt fra vannkanten ved fjorden.
 • Glassiglo kan du overnatte i på Følvika i Gildeskål kommune, på Lyngen North i Nordreisa og på Trones eye i Verdal.
 • Glamping i høyfjellet kan du oppleve hos Arctic Dome Rondane.
 • Skaarnesheimen Raw Ocean Lodge på Karmøy tilbyr glampingtelt med oppvarming, takvindu og havutsikt.
 • Vinterglamping med takutsikt til nordlyset finner du hos Glød Aurora Canvas Dome, like utenfor Alta.
 • På Villnis i Inderøy får du en matkasse med lokale kvalitetsprodukter på kjøpet ved bestilling av glamping-overnatting.
 • Trolltunga Sunset/Sunrise, i nærheten av Odda, tilbyr overnatting i glamping-stil med utsikt til landets mest spektakulære fjellformasjon.
 • På Fuglevåg Camping i Ålvundfjorden kan du nyte 360 graders utsikt til fjord og fjell fra glampingteltet.
(Kilde: Visit Norway )