Karmøybrua er en av veiene ut til arbeidsmarkedet, og Gro Anita Ølfarnes Lillevik og Rawade Sandnes søker jobber på hele Haugalandet. Foto: Ellen Marie Hagevik

– Gi oss sjansen til å vise hva vi kan

Skrevet av Ellen Marie Hagevik
06.02.2019 10:40 - OPPDATERT 05.07.2019 14:55

 (Antall utlyste stillinger i Karmøy var i 2017 mindre enn halvparten så mange som i nabokommunen Haugesund, og trenden ser ut til å fortsette. Gjennom en artikkelserie skal Karmøynytt se grundigere på hvordan lokale bedrifter foretar ansettelser. Går det på kjennskap og vennskap-metoden, eller benytter man seg av NAV eller andre tilbud når nye medarbeidere skal rekrutteres?)

ARBEIDSLIV: Begge er karmøybuer, men har for lengst innsett at de må søke stillinger på hele Haugalandet om de skal lykkes. Nettverk, kjennskap og vennskap har begge opplevd var avgjørende for hvem som fikk jobben. Og de har søkt jobber der det allerede var bestemt at noen internt skulle få den. De håper som de fleste å en gang få drømmejobben, men etter år med jobbjakt, er det aller viktigste å få jobb.

– Det trenger heller ikke være full stilling, bare noen gir oss sjansen til å vise hva vi kan, og at vi får bruke utdannelsen og kompetansen vår. Vi kjører gjerne til Vindafjord eller Bokn om det er noen som har bruk for oss, sier de to.

Gro Anita Ølfarnes Lillevik bor på Kolnes og er utdannet innen økonomi og administrasjon. Hun stortrivdes da hun jobbet i full stilling som cost controller. Med to små barn hjemme og en mann som går skift, er ikke en skiftjobb øverst på ønskelista. Ut over det er det mange aktuelle alternativer.

(Saken fortsetter under bildet)

Gro Anita Lillevik

Kan brukes til mye

– Jeg har en utdannelse og kompetanse som er ganske åpen og kan brukes i kontor, administrasjon og økonomi. For eksempel stillinger med kundekontakt, veiledning, ordre- og fakturabehandling, konsulentstillinger, saksbehandling, controllerstillinger og regnskap, sier Lillevik.

Det sosiale ved det å ha en jobb å gå til hver dag, savner både hun og Sandnes. Være en del av et voksenfellesskap samtidig som man får brukt evnene sine og bidrar til samfunnet. For Sandnes er også en jobb viktig for å bli bedre i «arbeidslivnorsk». Hun er traff sin mann da hun jobbet for Aibel i Thailand, og de siste fire årene har familien på tre bodd på Sund.

– Jeg har utdannelse og erfaring blant annet innen kjemi- og oljerelaterte jobber for internasjonale bedrifter. Spør meg om noe teknisk på engelsk, og jeg svarer deg raskt som et maskingevær, ler hun og fortsetter:

– Skal jeg bli skikkelig god på tekniske uttrykk på norsk, lærer jeg det best og raskest ved å jobbe.

Gjør noe med selvtilliten

Å søke jobb etter jobb uten å få napp, gjør noe med deg. Man får mye tid til å tenke, og innimellom får selvtilliten seg et skudd for baugen. Hva er galt med meg? Da er det ikke lett å skrive neste søknad. Og du må finne ekstra mot for å ta nok en runde til potensielle arbeidsgivere for å presentere deg og CV-en din.

– Det er tøft å kjøre rundt og dele ut CV-er, men jeg tror det er viktig å vise seg fram. At du har snakket med noen. Det får man som regel mulighet til, bortsett fra ved de større bedriftene som Hydro og Marine Aluminium. Der blir du bedt om å legge inn CV-en via nettet, forteller Sandnes.

– Så hva er drømmejobben?

– Jobbe på oljeplattform, kommer det kontant fra Sandnes.

– Jeg har vært ringevikar for barnehager og skoler de siste årene for å få være sosial og komme meg litt ut. Det er veldig kjekt, men aller helst vil jeg tilbake til det jeg har drevet med før og er utdannet til. Drømmejobben tror jeg må være en stilling som en trives i og opplever at en mestrer, sier Lillevik.

Rawadee Sandnes

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om:

Karmoynytt