Prost i Karmøy, Ove Sjursen. Foto: Privat

«Gammel vane er vond å vende»

Skrevet av Ove Sjursen
14.02.2021 08:00

ANDAKTEN:: Det er utrolig vanskelig å endre innarbeidde vaner. Har du prøvd å slanke deg? Det høres lett ut å spise litt mindre, eller å kutte ut unødvendige ting som chips og sjokolade. Det er mye lettere sagt en gjort. Det samme gjelder bruken av mobiltelefonen. Det er fristende å si at jeg i liten grad er mobilavhengig, men når jeg har gjort forsøk på å legge den bort i perioder, eller bevisst ikke ta den frem hver gang jeg kommer på noe jeg kunne finne svar på hvis jeg googlet det, så merker jeg hvor vanskelig det er.

Men tilbake til matvaner. Fastelavnssøndag er siste søndag før fastetiden begynner, og den blir også kalt bollesøndag. Det er dagen da vi kan meske oss med boller med krem, som en siste fest før fastetiden begynner med lite eller ingenting mat. 

Men hvorfor skulle jeg faste? Hvorfor skulle jeg avstå fra enkelte matretter eller fra mat i det hele tatt i en lengre periode frem mot påske? Hva skulle det være godt for? Det er jo ikke slik at mine matvaner har utrolig mye å si for andre. Det betyr selvsagt litt i forhold til forbruk og miljø, men veldig få vil merke noen forskjell om jeg avstår fra middagen i førti dager. Så hvorfor skulle jeg gjøre det?

Gud kan vel ikke ha noen glede av at jeg plager meg selv med lite mat i førti dager? Slik jeg kjenner Gud, så er han mer opptatt av at vi skal ha det godt, en at vi skal være plaget. Han er opptatt av at alle skal ha det godt. Og kanskje det er noe av nøkkelen. At alle skal ha det godt. 

Å avstå fra mat eller noe annet som er dagligdags for meg, er krevende å få til, men det gir meg mulighet til å snu oppmerksomheten min. De pengene jeg sparer på å ikke kjøpe mat, kan jeg gi til noen som ikke har penger til mat. Den tiden jeg sparer på ikke å handle og å lage middag, kan jeg benytte til å besøke eller ringe til noen som kan ha glede av at noen bryr seg om dem. Den oppmerksomheten jeg gir til Facebook eller nyheter på mobilen kan jeg heller gi til barna mine eller ektefellen min. Noe av tiden jeg vanligvis bruker foran Tven hver kveld kunne jeg brukt på en bønn eller to for noen som virkelig trenger Guds nærvær i livet sitt.

God Faste!

Ove Sjursen

Prost i Karmøy

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.