Terje Kvinnesland med veterantraktoren fra 1953.

Gamletraktorens Venner inviterte til pløyedag

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
06.04.2019 09:51 - OPPDATERT 06.04.2019 11:51

- Vi arrangerer pløyedag en gang i året. Idag er vi her på Stokkastrand, forteller Terje Kvinnesland i Gamletraktorens Venner. 

Den årlige pløyedagen blir arrangert på forskjellige plasser hvert år og har vært arrangert rundt om på hele Karmøy. Idag var det Stokkastrand som sto for tur og i strålende sol var det flere som tok turen for å se de gamle traktorene i aksjon. 

- Du ser nå kommer det flere her, det er jo koselig. Man ser ungdommen kommer også. Så vi får samlet en gjeng, sier Kvinnesland til Karmøynytt idet flere nysgjerrige tilskuere ankommer åkeren. 

Pløyedagen er åpen for alle som ønsker å se de gamle traktorene på nært hold og høre historien bak. 

- Det er veldig uformelt. Vi samles for å ha det gøy rundt historien til de gamle traktorene. Det er det som er poenget, fortsetter Terje. 

Lokale traktorhistorier Den eldste traktoren under årets pløyedag er en lokal veterantraktor fra 1953. 

-  Den traktoren gikk på leiekjøring på 50-tallet. Den har vært hos flere bønder på Karmøy på slutten av 50-tallet. Han bonden som bor her husker denne traktoren fra da, forklarer Kvinnesland ivrig. 

Terje Kvinnesland med veterantraktoren fra 1953.

Han synes det er stas å få fortelle historien bak hver traktor og er over gjennomsnittet interessert i de gamle kjøretøyene. Selv har han 17 traktorer og driver traktormueseumet Kopervik Veterantraktorlag.

- Jeg prøver å samle mest mulig av de lokale traktorene her fra Karmøy. Jeg tar vare på dem og forteller historien rundt de, sier han og fortsetter: - Karmøy er jo bygget opp på landbruk og fiske så traktoren har jo vært en viktig ting her. Det er mange eldre som kjenner seg igjen, og husker de gamle traktorene. 

Så bestefarens traktor i action igjen En av tilskuerne under dagens pløyedag var Reidar Kvinnesland. For han ble det en spesiell opplevelse. Ute på åkeren kjørte nemlig bestefaren sin gamle traktor. 

- Det var helt fantastisk å se den i bruk igjen, forteller han. 

Traktoren hadde lenge vært i Reidar sitt eie, men for ikke lenge siden bestemte han at Terje skulle få overta den. 

- Det satt langt inne, jeg er jo glad i traktoren, men en bedre mann kunne ikke fått overtatt den. Det å få se traktoren i action igjen med plog og utstyr, det er helt fantastisk. Det er mye kjekkere for meg enn at den bare skulle stå og støve ned. 

 

Se bildeserie øverst i saken. 

Les mer om:

Karmoynytt