– Jeg synes det er hyggelig at plantene har en historie. Jeg har for eksempel hatt korianderplantene mine i mange generasjoner, sier Anne Holter-Hovind. Hun driver hagebloggen Moseplassen.no, og dyrker hagegleden på sin romslige takterrasse i Oslo.
Hun mener det er mange fordeler med å høste frø selv.

[annonse]

Et siste argument for å sanke frø selv, er spenningen ved å se hva som kommer opp når du sår frøet. Det er nemlig slett ikke sikkert barnet blir lik sin mor. I likhet med mennesker har nemlig planter gener fra både mor og far. – Når insektene flytter rundt på pollen, kan det føre til stor variasjon i hvordan neste generasjon blir seende ut. Det er dessuten sånn at noen planter blir ganske like planten man hentet frø fra, mens det hos andre er det større variasjoner, forklarer hun. Så hvordan henter du frø fra egen hage? Det første du må gjøre er å vente til blomstringen er ferdig og frøkapslene er blitt brune. – Høster du frøene for tidlig, vil de ha dårlig spireevne. De bør stå til de er helt brune, men ikke så lenge at de allerede har drysset ned av seg selv, forteller Holter-Hovind. Hun klipper gjerne av hele frøkapselen, og lar dem ligge innendørs til tørk noen uker før hun skiller frøene fra kapselen. – Det er egentlig bare to ting som er viktig å huske på når du skal høste frø: De må være modne før du høster dem. Og de må være helt tørre før du pakker dem vekk, sier hun.

I utgangspunktet kan man høste frø fra alle plantegrupper: sommerblomster, stauder, urter, busker, trær, frukter og grønnsaker. Men ikke alle er like enkle å lykkes med. – Noen frø kan du bare putte i jorden, og så kommer det en plante opp. Andre må for eksempel ha en kuldeperiode for å kunne spire, sier Holter-Hovind. Har du en plante du ønsker å høste frø fra, anbefaler hun å google for å finne ut hva du må gjøre for å lykkes. – Frøforhandlernes nettsider har også ofte god informasjon om når og hvordan ulike frø bør sås, sier hun, og anbefaler den svenske siden impecta.se. Har du kjøkkenhage og vil ha frø fra urter og grønnsaker, må du la noen av dem få oppgaven med å formere seg framfor å bli spist. – Når urter og grønnsaker blomstrer, blir gjerne den delen av planten vi pleier å spise, ikke så god lenger. Jeg pleier å la deler av urtene stå og blomstre, og setter av resten til spising, sier hun.

Frø kan også høstes fra naturen. Det har botaniker og universitetslektor ved Naturhistorisk museum (NHM), Kristina Bjureke, lang erfaring med. Hver sommer er hun ute og høster frø til Norges nasjonale frøbank. – Vanlige engplanter som blåklokker og prestekrager kan alle sanke. De er dessuten veldig enkle å lykkes med, sier hun, og minner om at man må holde seg unna sjeldne planter. Ser du en blomst ute i naturen som du ønsker å så i egen hage, kan det være lurt å sette en pinne ved siden av for å markere stedet. For den uerfarne er det ikke alltid like lett å kjenne igjen planten når blomstringen er over. – Høst helst et sted med flere blomster av samme art, slik at du ikke tar med deg alle frøene på stedet, sier Bjureke.


