Fremfører en skjult musikkhistorie under Sildajazzen

MUSIKK: En helt spesiell konsert kan snart oppleves på bedehuset på Bakarøy under Sildajazz. Da skal publikum få innblikk i en skjult musikkhistorie.

– Det er fortellingen om den siste spellemannen vi kjenner til på Haugalandet, nemlig Fjonaren, forteller musiker Nils Økland.

Han laget en Fjonaren-fantasi og vil opptre sammen med Haugesund Spellemannslag og musikere fra Munor. Det hele blir bundet sammen av Sigbjørn Apeland som vil fortelle historien om Fjonaren.

– Endre Hansen Fjon var en spellemann fra Sveio som spilte fiolin. Han ble født i 1839 og døde her på Bakarøynå i 1914, forteller Apeland.

Ingen vet hvordan musikker hørtes ut

Det er ingen som vet helt hvordan Fjonarens musikk hørtes ut. Den populære spellemannen levde før lydopptaket ble oppfunnet, og det var heller ingen som hadde skrevet noter.

– Likevel vet vi mye om folkemusikk på Vestlandet, og musikklivet i regionen på denne tiden. På grunnlag av det skal vi prøve å gjenskape denne musikken, sier Sigbjørn Apeland som har gjort grundig research i gamle dokumenter.

Initiativtaker til konserten, Asbjørn Lie, er selv etterkommer av Fjonaren og eier fela spellemannen brukte. Og den gamle fela vil selvsagt bli spilt på under konserten.

– Det er ei flott fele med fin lyd i, forteller Nils Økland.

Hør en liten smakebit fra Fjonaren-konserten over

Les mer om:

Kultur