Kjell Sjøen er i Ukraina for 49. gang med hjelpesending.

Fra Skudeneshavn til Ukraina med hjelpesending i påsken

Skrevet av Øystein Merkesvik
21.04.2019 14:58 - OPPDATERT 21.04.2019 16:58

De har lagt bak seg 2.200 kilometer fra Skudeneshavn til byen Malin i Ukraina. For 49. gang har Kjell Sjøen satt seg bak rattet i den gule busen merket med «Humanitær Expressen». Ombord har de hatt med seg klær, bleier, mat og utstyr som kommer de fattigste av de fattige til gode.

– Til høsten er det tyve år siden jeg begynte å reise ned hit med hjelpesendinger. Det vi ser nå er at dem som var fattige i 1999 er fattigere nå. Prisene stiger mye mer enn trygd og lønninger. Når en pensjonist har betalt gass og strøm, så er det ikke mer igjen av lønningene deres, sier Sjøen på telefon fra Ukraina.

2.200 kilometer har hjelpesendingen lagt bak seg fra Skudeneshavn til byen Malin i Ukraina.

Sterke inntrykk

Etter vel en uke på rundreise med gaver fra Karmøy, Stord og Bergen sitter han igjen med mange sterke inntrykk. Blant opplevelsene som sitter spikret i kroppen er besøk hos en skoleklasse, der barn fra fattige familier var stuet sammen i en en egen gruppe. Mens de andre elevene på skolen hadde nødvendig utstyr manglet disse det aller meste.

– Disse barna kommer fra familier som har flyktet fra krigen i øst. De har ingen ting. Foreldrene til de andre elevene bestemmer at de ikke får gå i samme klasse som deres barn. Det er pengene som styrer. Ved å kjøpe inn datamaskiner og gi penger til skolen har de all makt, forteller han.

Organisasjonen, Hjertelag Ukraina og Humanitær Expressen som Kjell Sjøen representerer har flere ganger hjulpet disse elevene med utstyr. Tidligere har de hatt med seg datamaskin til klassen, og denne gang fikk de t-skjorter, sjokolade, reflekser, fargekritt og andre ting som lyste opp hverdagen. 

Fornøyde elever som har fått gaver fra Norge.

Mangler alt

Et annet sted hjelpeorganisasjonen besøker jevnlig er nyfødtavdelingen på det lokale sykehuset. Sjøen forteller at mødrene som befinner seg her mangler det aller meste.

– Når de kommer til sykehuset har de ingen ting med seg, forklarer han.

Mødrene på avdelingen får derfor egne pakker fra Karmøy som blant annet inneholder hygieniske produkter, bleier til barna og tepper og klær som stikket av gode hjelpere i Skudeneshavn.

En pose med klær, såpe og andre ting som kan hjelpe den nybakte mammaen og datteren.

Storinnkjøp

Sjøen forteller at bleier er en luksusvare som er krevende for familier å kjøpe inn. Prisen på en pakke bleier i Ukraina tilsvarer 150 norske kroner. Kvinner som er i fødselspermisjon får 300 kroner måneden i støtte fra staten.

– Vi kjøpte med oss bleier fra Norge for 6.000 kroner før vi reiste. Dette ville tilsvart 25.000 kroner om de skulle kjøpt disse i Ukraina.  Pengene til dette er samlet inn av Tor Inge Dahl på Vea som har pantet flasker. I tillegg til å kjøpe bleier kunne vi kjøpe inn såpe og korger for pengene som Dahl har samlet inn, sier Sjøen.

Bleier kjøpt i Norge av pantepenger som er samlet inn på Vea.

Korgene de kjøpte ble fylt opp med mat og påskegodt som ble delt ut til eldre enslige i området som de har kontakt med gjennom hjelpearbeidet.

– Hvilken følelse sitter dere igjen med etter nok en hjelpesending til Ukraina?

– Takknemlighet. At vi kan få være med å gjøre en forskjell for så mange, sier Sjøen som allerede har planene klare for sin 50. tur til Ukraina til høsten.

Delte ut påskekurver til eldre.

Les mer om:

Karmoynytt