Havnedirektør Tore Gautesen tok stolt imot den nye terminalens første skip.

– Fra nå av skal det koke av aktivitet hele døgnet

Skrevet av Kent Olsen
18.02.2019 14:44 - OPPDATERT 18.02.2019 15:44

NÆRINGSLIV: Havnedirektør Tore Gautesen stod stolt på den nye terminalen og ventet spent på at North Sea Container Lines (NCL) skip «Coneste» skulle legge til kai.

– Dette betyr kjempemye. Dette har vi jobbet med i over ni år fra dette var på skissestadiet til vi nå realiserer det. Det er et omfattende og komplekst byggearbeid, sier Gautesen.

Med kraner og tomteinvesteringer er det i 2018 investert nesten 400 millioner i bygg og anlegg, og 11. juni er det storstilt åpning med nærmere 400 gjester.

Men det stopper ikke der.

– Vi har videre investeringsplaner her frem mot 2026 på ca. 1 milliard kroner. Dette er første av flere byggetrinn, forteller Gautesen.

– Fra nå av skal det koke av aktivitet hele døgnet, legger han til.

Når terminalen nå tas i bruk er den allerede relativt full.

– Vi har umiddelbart behov for å gjøre mer og det betyr at vi utvider kaien om noen uker med ytterligere 60 meter, pluss at vi lager enda mer oppstillingsplass til containere, sier Gautesen.

Her tar de imot skipet.

Kilometervis med kabler

Selve anlegget som snart står ferdig i dag er ganske komplekst, og under de nylagte steinene er det kilometervis med kabler og rør.

– Det er en komplisert infrastruktur for å gjøre det mulig. Husk at oppå disse steinene skal det kjøre en krane som er nesten 600 tonn. Den er laget for tunge ting, forteller han, og legger til at det vil stå nærmere 1.500 containere på terminalen til enhver tid fremover.

Den avanserte infrastrukturen er også med på å gjøre terminalen til det Gautesen påstår er Norges mest moderne containerterminal.

– Her er alt grønne løsninger. Alt fra LED-lysene i mastene. Vi har landstrøm til skip, lading av batteripakker for skip. Kranene skal gå på strøm, og vi har egne anlegg hvis det er uhell og kjemikalier som renner ut, så har vi egne oppsamlingssystemer for det, forklarer han.

Beæret daglig leder

Daglig leder i NCL, Arne Jakobsen var også tilstede og fikk med seg anløpet til skipet sitt.

– Det er en stor dag for oss i NCL, at det er blitt en så bra terminal her på Husøy. Det hjelper oss veldig godt i det vi holder på med, som er containere opp og ned fra kontinentet til vestkysten, Midt-Norge og Nord-Norge, forteller han.

En smule beæret er han også av å få ha terminalens første anløp.

– Vi synes det er fantastisk kjekt å få lov til det. Vi er en stor bruker av terminalen og har opp til tre-fire anløp her i ukene, så det var kanskje litt naturlig at det traff oss. Det er veldig hyggelig, og vi er beæret for det, sier Jakobsen, som legger til at NCL også har vært med i planleggingsprosessen for den nye terminalen.

Coneste på vei inn.

Les mer om:

Naeringsliv Karmoynytt