Sara Omar vant årets Bjørnsonpris. På SILK trakk hun fullt hus i 2018. Foto: Hein Ove Holmgard.

Første navn klare til årets SILK-festival

SILK-festivalen går av stabelen 3. - 6. november i Skudeneshavn, men allerede nå er noen av navnene på plakaten klare.


KULTUR: Festivalsjef John Rullestad opplyser i en pressemelding at tre utenlandske forfattere er bekreftet til årets festival.

– Selv om det er mer enn fire måneder til SILK, er planleggingen i full gang. En god del navn er allerede klare og vil nok bli fordoblet i løpet av den neste måneden, forteller Rullestad.

Blant de forfatterene som nå er klare er dansk-kurdiske Sara Omar og danske Carsten Jensen, samt irske John Boyne. 

Trakk fulle hus

Omar og Jensen skulle begge deltatt under fjorårets SILK-festival, men måtte melde avbud på grunn av korona. 

– Sist de var på SILK trakk de begge fulle hus. Sara Omar er den eneste forfatteren som har fått stående applaus på SILK etter sin gripende fortelling bak romanen Dødevaskeren. I år blir det oppfølgeren Skyggedanseren som det blir satt fokus på. Det er en roman om en utsatt jentes ensomme, harde kamp for å unnslippe barndommens mørke og finne frihet i et nytt liv langt mot nord, forteller Rullestad. 

For boken har hun fått Den danske bokhandlernes litteraturpris, Rådet for Menneskerettigheders menneskerettighedspris, og ble i år tildelt Bjørnsonprisen. 

Carsten Jensen har vært krigskorrespondent og fast kronikør i den danske avisen Politiken før han ble forfatter på heltid. Jensen har fått Bjørnsonprisen for sitt forfatterskap og engasjement. 

Kommer for første gang

Irske John Boyne er ett av de nye navnene på festivalplakaten. Boyne slo gjennom med romanen «Gutten i den stripete pyjamasen», som omhandler en gutts liv under andre verdenskrig. For boken vant Boyne to irske Book Awards. Boyne har også skrevet «Mytteriet på Bounty».

I tillegg kommer Tomm Kristiansen, som også er ny i SILK-sammenheng. Kristiansen har tidligere vært NRK-korrespondent i Afrika. 

–  Det siste året har Kristiansen hatt en podcastserie på NRK, Tomms afrikanske fortellinger. Vi tipper Kristiansen kommer med mye interessant fra sine mange år i Afrika, kommenterer Rullestad. 

Dette skjer på åpningsdagen

På festivalens åpningsdag onsdag 3.november stiller Trude Teige, Gunnar Roaldkvam og Svein Tangwa. Teige gir om to uker ut sin nye roman fra en ukjent del av norsk krigshistorie. Gunnar Roaldkvam og Svein Tangwa står bak en rekke tekster til kjente artister som Vamp, Stavangerensemblet, Vestslandsfanden og Per Inge Torkelsen. Begge er fra Stavanger og har samarbeidet i over 45 år.

– Sammen lager de en konsert som blir en god blanding av viser og dikt, forteller Rullestad.

Biblioteksjef i Karmøy kommune, Hanne Mulelid, skal åpne årets SILK-festival. 

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.