Arkivfoto

Foreldres alkoholbruk bekymrer

Skrevet av Øystein Merkesvik
25.12.2018 07:14 - OPPDATERT 25.12.2018 08:14

KARMØY: - Tenk over hvor mye du drikker i jula, så barna slipper, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

En fersk undersøkelse analysebyrået Ipsos har gjort på oppdrag fra Av-og-til viser at 9 prosent av innbyggerne i Karmøy kommune sier at de har vært bekymret for et barn i sin bekjentskapskrets på grunn av foreldrenes alkoholbruk, i løpet av det siste året.

- Desember er den måneden det kjøpes mest alkohol i Norge. I disse dager sitter det barn på norske skoler og er spente på hvordan jula kommer til å bli for dem. Hvor mye kommer mamma til å drikke på julaften? Blir det krangling i jula i år? Jula har også en vond og vanskelig side for mange, sier Eriksrud.

- Vi bryr oss om hverandre i Karmøy

Merete Jørgensen i Karmøy kommune sier hun oppfordrer folk til å vise omsorg for barn som kanskje opplever at noen i familien drikker for mye i jula.

- Jula er som et forstørrelsesglass på følelsene våre – også for barna. Det som er fint, blir ekstra fint, og det som er vanskelig, blir ekstra vondt. Vi husker jo selv fra da vi var små hvordan vi gledet oss til jula. Da kan det være ekstra vondt og vanskelig om jula blir preget av de voksnes drikking. Ser du noen barn som sliter, bør du ta kontakt med dem og vise at du bryr deg, råder Jorunn Blø Fjell som er overrasket over at tallet er såpass høyt i Karmøy kommune.

- Samtidig er det positivt at mange er gode naboer og legger merke til hvordan andre barn har det. Mange av de som opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol, spør seg nettopp hvorfor alle så at foreldrene drakk for mye, men ingen gjorde noe. I Karmøy står vi sammen og bryr oss om hverandre, sier Maren Tjelmeland Hustoft.

Endrer seg

Eriksrud i Av-og-til minner også om at barn kan oppleve voksnes drikking som ubehagelig lenge før foreldrene selv tenker at de er fulle.

- Når vi voksne tenker at det er ekstra god stemning, snakker vi kanskje litt høyere eller blir litt røde i kinnene. For barna kan det oppleves som litt ekkelt og ubehagelig om mamma eller pappa forandrer seg. Derfor oppfordrer vi alle foreldre til å stille seg selv spørsmålet: Hvor mange glass tåler barnet mitt?

 

Les mer om:

Karmoynytt