Foto: Privat

For en mer framkommelig framtid

Vi har alle vært der. Alle av oss som tar buss i det minste.


Dette er et leserinnlegg. Innlegget gir utrykk for skribentens meninger og holdninger. Du kan sende inn leserinnlegg til oss i Karmøynytt her.

Du sitter på et busstopp i Skudenes eller på Vea, det er 4 ekstremt kalde plussgrader, det blåser kuling og det yrer sidelengs. De hvite joggeskoene du tok på deg for anledningen, er blitt våte og gråbrune. Paraplyen har spjæra seg på veien til busstoppet og siden jakka di ikke har hette, er frisyren ødelagt. På toppen av det hele er det ingen som har fikset busskuret etter noen kasta stein gjennom glassveggene så kulingen, yren og alle de 4 kalde plussgradene har fritt spillerom der du sitter. 

Du leser på Kolumbus sin app at bussen din er 20 minutter forsinket på grunn av for tett rutetabell og siden veiene ikke har blitt tatt særlig vare på, er det hull, humper og uforholdsmessig trange veier mange steder der bussene kjører på Karmøy. 

Da er det vel fint å tenke på, hadde jeg bare bosatt meg ett annet sted (det sentrale Østlandet kanskje?) så hadde jeg sluppet alt dette. Da kunne jeg kost meg i en buss på en firefelters motorvei i oppimot 100 km/t. 

Vel, i Rødt sitt alternative statsbudsjett som kom ut i forrige uke er det godt nytt for alle som gjerne vil bli på Karmøy og andre steder uten firefelters motorvei, trikk, tog og et godt utviklet kollektivtilbud. Over hele landet står vedlikeholdet på veiene i kø ute i fylkene. Samtidig brukes de største pengene opp på noen få motorveier. Nå er det vanlige veiers tur!

Rødt vil bruke 600 millioner mer enn regjeringen på fylkesveier. I tillegg til dette vil vi sette av 500 øremerkede millioner til Vegvesenets skred- og rassikring, for å forhindre og forebygge flere skred, noe vi har hatt en del av nær oss i det siste. Samtidig vil vi legge ned Nye Veier AS, hvis eneste oppgave her i verden er å bygge motorveier. 

Dette er noen av de konkrete prioriteringene vi har gjort på veier og standarder på dem. 

På toppen av dette vil vi bruke 2,6 milliarder for å få på plass lavere billettpriser, øke rabatter og fikse flere avganger i kollektivtransporten. Vi vil med dette senke billettprisene i lokal kollektivtransport med 20 % over hele landet.

Med vårt alternative statsbudsjett hadde du ikke trengt å hutre i kulde og vind på vent på bussen din som kom alt for sent. Du hadde ikke trengt å betale en så høy pris på bussbilletten din som du gjør i dag, og du hadde etter hvert heller ikke trengt å sitte å humpe opp og ned så mye som du gjør nå. Skoene dine derimot, vel tenk deg litt om før du går ut med hvite sko på Karmøy. Det blir fort vått.

Avslutningsvis vil jeg gjerne poengtere at Rødt ikke bruker en krone mer enn regjeringa legger opp til å gjøre fra Oljefondet innenlands.  

Eirik Rødder

Økonomiansvarlig Rød Ungdom og karmøybu