Folkelig, entusiastisk, inkluderende og fremtidsrettet

Skrevet av redaksjon
13.08.2015 03:15 - OPPDATERT 13.08.2015 05:15

SITAT: «Relativt raske utskiftninger i spillergruppen, trenerapparatet og administrasjonen har skapt ubalanse i det som en gang virket urokkelig.»
LEDER (11.08.15): Etter en lang periode med usikkerhet og spekulasjoner rundt FKH, toppet av det som kunne virke som en urimelig oppsigelse, var det særdeles befriende å se laget valse over Aalesund og ta et langt steg bort fra nedrykksstriden. Det innebærer neppe at alt vil gå på skinner fra nå av, men det gir kanskje pusterom til å roe ting litt ned.

Omstendighetene tilsier at det kan lønne seg. Ikke for å ta en kunstpause eller satse på at ting bare går seg til, men for å løfte blikket og finne ut hvor veien skal gå videre.

Det er jo ikke til å stikke under stol at klubben ser ganske annerledes ut enn den gjorde for kort tid siden. Relativt raske utskiftninger i spillergruppen, trenerapparatet og administrasjonen har skapt ubalanse i det som en gang virket urokkelig. Det skulle nesten bare mangle. Og det tvilsomt om «Peis på!» er det rette slagordet for å hente seg inn, enn hvor beskrivende det er for det beundringsverdige pågangsmotet som har preget byens stolthet.

Det er flere personer og begivenheter som kunne vært nevnt i denne sammenhengen, men det verste slaget for klubben kom nok uansett da Asbjørn Helgelands avskjed ble annonsert, like før årets viktigste bortekamp. Ingen er tettere assosiert med FKH enn ham, og det var ikke til å unngå at noen måtte bli mistenksomme da han plutselig forsvant.

I lokale og nasjonale medier hintes det om at han skal ha fått sparken. Det er helt på sin plass at noen graver i dette materialet og sjekker at alt har foregått på en redelig måte, men samtidig er det viktig at en ikke helt mister fotfestet. Det må være lov til å minne om at Helgeland er en voksen mann som er i stand til å tale sin egen sak. Hvis han påstår at det ikke har vært noen konflikt, så får vi tro ham på det.

Før august er omme skal også Jostein Grindhaug ta standpunkt til hva som blir hans videre skjebne. Hvis han velger å gi seg etter denne sesongen, vil samtlige av de som utgjorde ryggraden i klubbens første gullalder være en saga blott.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at det eventuelt vil by på utfordringer for de som sitter igjen og skal stake ut en ny kurs. Og kanskje er tiden moden for å hente frem det verdigrunnlaget som ble formulert av de som nå er på vei ut: folkelig, entusiastisk, inkluderende og fremtidsrettet.

Dette kan til forveksling ligne fyndord en smykker seg med når alle pilene peker oppover. Men hvis en gir dem et faktisk innhold, som de sannsynligvis gjorde da byen fikk sitt første stabile lag i Tippeligaen, kan de også fungere som gode styringsverktøy til flere cupfinaler og andre medaljekamper.

Det er gøy «å peise på», men det er vel så viktig at en ikke mister gangsynet.

Takk for i år!

Det er en glede å konstatere at årets Sildajazz ble en særdeles minneverdig begivenhet, og at festivalen fortsatt engasjerer store deler av befolkningen, i alle aldersgrupper. Ekstra gøy er det at den også evner å by på unike kulturopplevelser, setter aktuelle verdensartister på plakaten, og oppmuntrer musikere til å utfordre både seg selv og publikum – som da Lido og KORK skapte historie i Maritim Hall torsdag kveld.

Jonas Gahr Støre benyttet åpningstalen til å takke festivalsjef Bjarne Dankel og alle de frivillige, som har kunnskapen, erfaringen og drivkraften som trengs for å arrangere en festival av dette omfanget. Det slutter vi oss til.

For den som måtte være i tvil, Sildajazz er virkelig noe vi kan være stolte av.