Et fly fra Norwegian letter fra Oslo lufthavn (OSL). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Credit: NTB

Flytrafikken i Sør-Norge rammet etter radarfeil

Radarsystemet som kontrollerer luftrommet til Oslo og Stavanger lufthavn, fungerer ikke som det skal. Det rammer flytrafikken i hele Sør-Norge.


NORGE: – Vi vet ikke hvor lenge det vil pågå. Det foregår full feilsøking, og vi kommer til å legge ut informasjon fortløpende på våre hjemmesider, sier pressevakt Øystein Løwer i Avinor til VG.

Ifølge Løwer er det såkalte Natcom Natc-systemet nede.

Det er stans i alle avganger og ankomster ved både Stavanger lufthavn Sola og Oslo lufthavn, og innkomne fly omdirigeres.

Fly som er i lufta, blir styrt via et reservesystem, sier lufthavnsjef Anette Sigmundstad i Stavanger til NRK.

Også ved Flesland i Bergen er flytrafikken stanset.

– Vi sender ikke opp noen nye fly før vi har funnet ut av denne feilen. Alle ressursene våre er satt på saken, opplyser lufthavnsjef Helge Eidsnes til Bergensavisen og Bergens Tidende.

Feilen skal også påvirke her lokalt, skriver Haugesunds avis

– Dette påvirker oss. Vi har fått avgårde SAS-flyet mot Oslo, mens Norwegian ble stående igjen. Dette er nå ute av våre hender, og vi må vente å se. Så vidt jeg forstår, vil ikke fly ta av før radarsystemet er oppe og går igjen, sier kommersiell leder Pål Visnes på Haugesund Lufthavn Karmøy.

Trafikken er delvis i gang igjen

I en ny oppdatering skriver NRK at flytrafikken delvis er i gang igjen. 

– Om lag halvparten av flytrafikken i Sør-Norge er i gang igjen, og slik fortsetter det frem til klokken 14 i ettermiddag, sier lufthavnsjef på Sola, Anette Sigmundstad til kanalen. 

Flypassasjerer skal møte til vanlig tid, og forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap. 

Like før klokken elleve, opplyser pressevakt Ylva Celius Trulsen i Avinor til VG at de har funnet feilen. 

– Nå opereres det med redusert kapasitet på de påvirkede lufthavnene, frem til vi er sikre på at systemet er helt oppe og går, forteller Trulsen.

Årsaken til radarfeilen er ikke kjent ennå.