Johnny Angelund (leder av Karmøygeddon og bookingansvarlig i Inventum), Robin Hult (Kopervikfestivalen), Glenn Vea (GT Karmøy AS), Roy Aleksander Henriquez (Royal Industriservices AS) og Rasmus Ferkingstad (Brødr. Ferkingstad AS).

Fjernet 20 tonn med masse

Skrevet av Ann Kristin Andreassen
17.07.2019 14:20 - OPPDATERT 18.07.2019 19:09

Denne uken forsvant tre svære blomsterkasser fra «låket» i Kopervik. Nå ser kopervikbuen store muligheter for byen.

KOPERVIK: – Når vi arrangerer ting her, så har det vært utrolig irriterende med de store blomsterkassene. Det har tatt enormt med plass, og det har ikke vært mulig å flytte dem. Vi trodde først at de var løse, så vi hadde kranbil her som prøvde å løfte dem opp, men så viste det seg at de var helstøpt, forteller Robin Hult som representerer Kopervikfestivalen.

Kopervikfestivalen har i samarbeid med Royalis, Byen vår Kopervik, Karmøygeddon og Karmøy kommune fått lov til å fjerne betongkassene på «låket» som har stått der siden 1985. 20 tonn med betong, armeringsjern og mold er blitt fjernet. Rasmus Ferkingstad fra Brødr. Ferkingstad AS og Glenn Vea fra GT Karmøy AS forteller at arbeidet med å fjerne betongkassene var litt mer utfordrende enn først antatt.

– Det har vært en liten utfordring, ja. Det er en jobb med høy risiko, så vi måtte sperre av området slik at folk ikke gikk inn. Vi satte opp sperringer, men det første folk gjorde var å bryte dem. En av fem går som regel over, men her gikk alle over. Så vi måtte stadig passe på folk da vi hadde store maskiner i sving. Vi sperret også av parkeringshuset nede, forteller Glenn Vea.

Nå gjenstår det å støpe igjen, men først skal de se på ulike løsninger før de tetter igjen.

– Det kom et godt forslag om å kanskje legge noen lys nedi, så det må vi se på før vi eventuelt tetter igjen. Vi er også i kontakt med Leon Dale for å få laget noe nytt, flyttbart oppå lokket, sier Robin Hult.

Blomsterkassene er borte.


– Ikke maksimalt

Kassene har blant annet hindret festivalene i Kopervik i å sette opp telt oppe på «låket». Dette har vært til stor frustrasjon for både Johnny Angelund i Karmøygeddon og Robin Hult i Kopervikfestivalen.

– Kassene har for all del vært dekorative, men med tanke på bruken av området her, så har det ikke vært maksimalt. Inngangspartiet under festivalene har ofte vært ved kassene, så når det kommer mye folk inn, så stopper det opp. Det tar også bort en del av plassen. Nå har vi muligheten til å sette opp et stort telt oppe på «låket» også, noe som er et rimeligere alternativ enn å sette det opp nede, sier Hult.

Gjengen er nå optimistiske når det gjelder utviklingen av «låket» og området rundt. På sikt er ønsket å binde parken, hovedgaten og sjøen/Havnegaten sammen ved å utvide "«låket» over til Havnegaten med platåer ned til kaien.

– Da åpner det seg mange muligheter her. Du kan få til et marked slik de hadde før med grønnsakshandlere og fiskehandlere. Vi ser også for oss at vi på sikt kan få planlagt en scene her. Da åpner det seg muligheter til å arrangere alt fra sjakkturneringer, konserter og andre eventer. Det å få til en uterestaurant hadde også vært gøy, forteller Hult.

Ønsket er å utvide «låket» over til Havnegaten med platåer ned til kaien.

Skaper positivitet

Kopervikfestivalen har tatt privat initiativ til å fjerne betongkassene. Robin Hult påpeker viktigheten av å starte i det små. 

– En må starte i en ende. Det handler om å gå rundt og se muligheter. Man kan ikke sitte og snakke om ting i årevis. Det er ikke alltid du lykkes, men du må alltid gjøre noe. Hvis du aldri har gjort noen feil, så har du som regel aldri gjort noe. 

Johnny Angelund fra Karmøygeddon nikker enig.

– I Kopervik må vi tenke at vi må starte med det vi kan gjøre noe med. Alt som gjør Kopervik litt finere eller kulere, skaper positivitet. Positivitet gjør at folk tør å satse mer, sier Angelund.

Nå utfordrer de karmøybuen til å komme med ønsker rundt hva de vil bruke plassen til.

– Vi vil gjerne spørre dem hva de egentlig vil ha her nede. Nå har vi fått låne noen benker av kommunen slik at folk kan sette seg ned. Det viser seg at folk ønsker å bruke mer penger på opplevelser og ikke hus og hytter. Forbruksmønsteret er i ferd med å endre seg, og da må vi legge til rette for det, avslutter Robin Hult.

Slik så det ut da betongkassene ble fjernet.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.