Fiskeridagene: Tusenvis av dugnadstimer bak folkefesten

Skrevet av Øystein Merkesvik
03.08.2016 12:56 - OPPDATERT 03.08.2016 14:56

Av: Camilla Sørensen Wik

ÅKREHAMN: De deler ansvaret 50-50, Åkrehamn Kystmuseum og Karmøy Røde Kors er arrangørene bak Fiskeridagene. Siden oppstarten har festivalen utviklet seg til å bli en stor festival som går over fem dager. Dette krever mye arbeid og forberedelsene til årets festival startet allerede etter endt festival i fjor.

– Det er en rutinert gjeng som driver med planleggingen, de vet hvordan og når ting skal gjøres. Når festivalen er slutt begynner de smått å tenke på neste års festival. Da evaluerer de den som har vært og begynner planleggingen til neste, forteller korpsleder i Karmøy Røde Kors Kjell Olav Bjørnerud. Han har vært aktiv i Røde Kors siden 1991, både i Røde Kors ungdom og nå i hjelpekorpset.

Etter hvert som festivalen begynner å nærme seg stiger arbeidsmengden og den siste uken før festivalen går av stabelen er den mest hektiske perioden av forberedelsene.
– Den siste uken før festivalen er det alle kluter til. Da er det mye praktisk slik som gjerder og telt som skal opp, forteller Bjørnerud.

God dugnadsånd

Scener som skal rigges, artister som må bringes, søppel som må plukkes og vakthold er bare noen av oppgavene under festivalen. Arbeidsoppgavene tar aldri slutt og det trengs mange hjelpende hender for å få festivalen til å gå rundt. 

- Nesten alt som kan krype og gå stiller opp. Dette er folk som er aktive i Røde Kors til daglig, men også folk som er med på festivalen hvert år som vi ringer og spør etter. Folk fra hele Karmøy stiller opp for å få nok folk til å gjennomføre dette, forteller Bjørnerud fornøyd.

Eksakt antall dugnadstimer som går til Fiskeridagene er Bjørnerud usikker på, men han kan fortelle at både Karmøy Røde Kors og Åkrehamn Kystmuseum legger ned flere tusen timer med arbeid i festivalen. Selv om alle timene blir gjort på dugnad og det ikke er noen som får betalt er det høy arbeidsmoral blant de frivillige.

– Dugnadsånden er bra den! Vi vet at vi må gjøre dette og Fiskeridagene er den største enkeltgivende inntektskilden vi har. Vi har et høyt aktivitetsnivå i Karmøy Røde Kors og skal vi hjelpe mange ute i samfunnet som trenger det så koster det penger. Derfor er Fiskeridagene viktig for oss og det vet medlemmene våres, forteller Bjørnerud engasjert.

– 

Hvordan er stemningen i dugnadsgjengen under festivalen?

- Den er god den. Både vi som arrangerer og festivaldeltagerne er i godt humør så det smitter jo over. Selv om det er mye arbeid og det til tider er travelt så er stemningen god og lystig, forteller Bjørnerud og legger smilende til: - Det er kjekt å være midt oppi det. 

Foruten om frivillige fra Åkrehamn Kystmuseum og Karmøy Røde Kors blir det også leid inn andre foreninger og lag for å rekke over alle arbeidsoppgavene som følger med festivalen.

Overskuddet gjør ting mulig

Både arbeid og overskudd blir fordelt 50-50 mellom de to arrangørene. Overskuddet fra festivalen har blant annet gått til restaurering av Kystmuseet og utvikling innad i Karmøy Røde Kors.
Et av de mer håndfaste eksemplene på hva pengene blir brukt til er den nyinnkjøpte båten til Røde Kors.

– Pengene vi får inn fra Fiskeridagene er en stor bidragsyter. Den nye båten kostet 700 000, da fikk vi 350 000 fra UNI stiftelsen og sparebankstiftelsen, men resten måtte vi skaffe selv. Da var det overskuddet fra Fiskeridagene som i hovedsak var med på å betale båten, forteller Bjørnerud.

Den nye båten ble kjøpt i fjor og har allerede hjulpet Røde Kors på flere oppdrag rundt om i distriktet.

– Båten kommer godt med da det var mangel på båt her på Sør-Karmøy. Denne båten har blitt brukt mer i løpet av dette året enn hva den gamle ble på fem år, forteller Bjørnerud. 

Ellers blir overskuddet fra fiskeridagene i stor grad brukt på å bidra til utdanning og utvikling av kompetansen i hjelpekorpset. Denne type utdanning koster mellom 20 000 og 40 000 kroner og gjør at hjelpekorpset stiller sterkere i søk- og redningsaksjoner i distriktet.I trygge hender

Under festivalen stiller Røde Kors med den nye båten som ligger klar til beredskap, ambulanse, førstehjelpsutstyr og hjertestarter. Alt er lagt til rette for at festivaldeltagerne skal kunne føle seg trygge.

– Det er folk med god sikkerhetskompetanse som står vakt. Vi stiller med 15-20 ifra hjelpekorpset hver kveld og de kan søk og redning, førstehjelp og vannredning. I tillegg har mange av dem ambulansepersonellkurs, så det er god kompetanse på dem, forteller Bjørnerud.

Les mer om:

Kultur Karmoynytt