Næringssjef i Karmøy kommune, Per Velde, håndterer søknadene sammen med representanter fra næringsforeningene.

Fikk inn 30 koronasøknader. 13 får støtte fra kommunen.

Skrevet av Kent Olsen
06.10.2020 15:01

Kommunen er i andre tildelingsrunde av koronastøtte, og fikk denne runden inn 30 søknader på totalt 7,1 millioner kroner.

KORONA: Kommunen har av regjeringen fått over 1,7 millioner kroner å dele ut til næringslivet. I første omgang fikk syv bedrifter, gründere og etablerere rundt 630.000 kroner mellom seg.

I runde to av tre er det 13 søkere som får tildelt midler på totalt 817.500 kroner.

Næringssjef Per Velde kommenterer at de har fått et bredt spekter av søkere, og at de har prioritert det som skal gjennomføres i år, samt lærlinger.

– Det er i hvert fall tre virksomheter som skriver at tiltakene vil være med på å sysselsette lærlinger. Å ha så mange lærlinger uten læreplass er ikke bra for samfunnsutviklingen. Vi er avhengige av å få unge i arbeid. Å få inn ny arbeidskraft som kan danne grunnlag for fremtidig drift er viktig, men vi forstår prioriteten til virksomheter som kjemper om å være eller ikke være, sier han.

I juni kunne Karmøynytt fortelle at 126 yrkesfagelever stod uten lærlingplass i år. Velde forteller at det har gått kraftig ned siden sommeren, og at det for rundt en måneds tid siden var rundt 70 som stod uten lærlingplass.

Mener kommunen har fått for lite

At Karmøy kommune «bare» har fått rundt 1,7 millioner kroner mener han er altfor lavt.

– Det er altfor lite, og det vil vise seg utover høsten nå. Det er flere som spør om kommunen vil få tildelt mer penger, men det kjenner vi ikke til, dessverre. 

– Vi skulle gjerne gitt mer, men vi har en forskrift å forholde oss til, fortsetter han.

Blant søknadene ser han også at det er flere som faller utenfor ordningen, blant annet de som har behov for egenkapitalfinansiering.

– En del av disse søknadene vil vi henstille til å søke bistand fra Karmøy Næringsfond, kommenterer Velde, og supplerer med at næringsfondet har nylig fått økt kapitalen med 5 millioner kroner.

Nyttig gruppe

Gruppen som står for utdeling av midlene består av Karmøy Næringsråd, Åkrehamn Vekst, Byen Vår Kopervik, Næringsforeningen Haugalandet, Destinasjon Haugesund & Haugaland AS og Skudeneshavn Næringsforening.

Velde trekker frem spesielt de lokale næringsforeningene som er gode å ha med seg i diskusjonene.

– Å kunne ha næringsforeningene med på laget gjør det fryktelig mye enklere. Hvis søknadene ikke er gode nok i seg selv, så bidrar næringsforeningene med supplerende opplysninger slik at vi får i stand et beslutningsgrunnlag. Næringsforeningene er med på å underbygge søknadene og er med på å prioritere, sier han.

Nok til siste runde

Gjenstående midler til siste runde er på rundt 309.000 kroner. Velde tror likevel at det vil være rundt en halv million som blir fordelt.

– Vi regner med at noen kanskje ikke kommer til å gjennomføre alle tiltak ​som er spesifisert i søknadene, kommenterer han.

Etter at kommunen har sendt ut alle tilslagsbrevene og avslagene så åpner de igjen portalen for å søke om koronastøtte. Da offentliggjør de også de som har mottatt støtte.

– Da legger vi nok opp til en mer løpende vurdering. Det er viktig å få disse pengene i omløp sånt at de får en effekt. Det er viktig ​både å holde ​folk i arbeid og få folk ​som er permittert i arbeid, avslutter han.

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.