Dag-Helge Rønnevik.

«Fastlands-Karmøy: For på Vormedal har de jo alt de trenger»

Skrevet av Dag-Helge Rønnevik
28.11.2019 08:15 - OPPDATERT 28.11.2019 10:49

Svanhild Andersen (Ap) uttalte på forrige kommunestyremøte at ingen på fastlandssiden av Karmøy har grunn til å føle seg oversett av kommunen - for på Vormedal har de jo alt de trenger.

LESERINNLEGG: Det var i grunnen overraskende å høre dette fra en politiker som selv bor på fastlandssiden, og som attpåtil jobber som arealplanlegger. Forstår hun virkelig ikke at fastlandssiden består av flere ulike lokalsamfunn som ikke uten videre har noe med hverandre å gjøre?

Andersen kunne fortelle at på Vormedal har de nye og fine skoler, svømmehall, snart ny idrettshall, lysløyper m.m. Det er bra for dem! Men hadde Andersen vært like tilfreds om hun bodde for eksempel på Kolnes? Her har vi ingenting av det hun brisket seg med, heller ikke gode bussforbindelser, nærbutikk, treningsstudio eller gatekjøkken.

Heldigvis har vi mye annet bra på Kolnes, og vi som bor her skal fortsette å brette opp ermene og jobbe hardt for å videreutvikle Kolnes som lokalsamfunn. Vil man ha forandring, må man bidra selv også. Men vi vil ha oss frabedt å bli hysjet på av politikere som påberoper seg retten til å forsøke å kneble debatten om rettferdig fordeling på denne måten.

Et annet moment er denne soneinndelingen som er spesiell for Karmøy. Det følger ingen lokaldemokratiske ordninger eller delegering av makt og myndighet ned til sonenivå med denne modellen. Det er en ren administrativ innretning som har sikret ei viss bunnlinje for rettferdig fordeling på tvers av sonene. F.eks. skulle ingen soner få to turløyper før alle hadde fått èn. 

Men nå ser det ut til at vi har kommet til et punkt der modellen fungerer mer som et skalkeskjul for å rettferdiggjøre skjevfordeling innad i sonene. Sonemodellen er moden for skraphaugen - akkurat som Andersens argumenter om at så lenge hun er fornøyd, så må alle andre også være det. 


Dag-Helge Rønnevik

Kolnes

MDG Karmøy