I dag er det barna Kjell Terje Hemnes, Norene Hult og Liv Hilde Lund som har tatt over farens livsverk.

Familiebedriften fortsetter å vokse: – Vi bygger stein for stein

Pandemien til tross, fjoråret ble et eksepsjonelt år for Åkrehamn Trålbøteri.

ÅKREHAMN/HUSØY: I 1955 grunnla Olav Hemnes Åkrehamn Trålbøteri. Med to tomme hender og gjeld til banken, satset han alt for å skape sin egen arbeidsplass. Siden den gang har bedriften vokst sakte, men sikkert, og i dag er den en av hjørnesteinsbedriftene her på Åkrehamn. 

– Begynner vi helt enkelt så var det jo far min som i 1955 startet opp. Så har det bare ballet på seg, forteller daglig leder Kjell Terje Hemnes. Han og søstrene Norene Hult og Liv Hilde Lund eier i dag størstedel av bedriften. 

– Før var dette en liten butikk. Så fikk Olav i oppdrag å skaffe en skiftenøkkel for en kunde. Da skaffet han to skiftenøkler og solgte den ene, mens den andre hang klar til neste kunde. Slik gikk det også neste gang når noen skulle ha et skrujern. Til slutt ble det en hel vegg med produkter, fortsetter Torbjørn Lund om hvordan svigerfaren bygget opp bedriften til slik vi kjenner den i dag. 


Judith og Olav Hemnes. Foto: privat
For i dag er nemlig Åkrehamn Trålbøteri alt annet enn en liten bedrift. Med to avdelinger, et varelager på mer enn 60 000 artikler, og over 60 årsverk er de blitt en betydelig aktør med både produksjon, reperasjon og butikkdrift. 

– Det som er med oss er at vi dikter ikke opp et vareutvalg selv. Det er kundene som spør om vi har inne diverse. Og hvis vi ikker har det, og det er en vare som kan være gangbar, da tar vi den plutselig inn, fortsetter Odd-Roar Hult. Også han svigersønn av Olav Hemnes.

– Vi er et saktevoksende firma og har vel aldri gjort noen veldige byks. Vi har utvidet med et hus da, og ett da. Ikke slik som andre gjør og smeller opp et industri­bygg før de har kunder, tilføyer han. 


Bedriften har to avdelinger, en på Husøy og en i Åkrehamn. Her fra butikken på Åkra. 

Bedriften har i alle år bygget stein på stein. Her fra den nyeste hallen på Husøy. 

Har fulgt utviklingen 

I oppstarten var bøteriet rettet mot fiskerinæringen. Etterhvert har de også knyttet til seg flere andre kunde­grupper, alt etter som nye muligheter har dukket opp.

– For eksempel på 90-tallet var det jo oppbygging av oljevirksomheten. Den oppbyggingen som var her i distriktet måtte jo vi være med på. Vi leverte jo ­kanskje helst fiske- og industriartikler, men de kunne jo også brukes i oljesektoren. Så da ble vi tilbydere til slike prosjekter og kom oss inn blant de «store gutta» kan en si, forteller Lund. 

Nå lever bedriften i hovedsak på sitt gode rykte og omdømme. 

[annonse]
– Når kundene er fornøyde, så sprer det seg. Så vi har lite annonser og slikt ute, for kundene våre reklamerer for oss, sier Hult. 

Vinner på stort varelager 

Med 15 mål innendørs lagringsplass, og over det ­dobbelte med utendørs lagring, satses det stort på å opprettholde et godt varelager. Det, kombinert med et stort og variert utvalg av varer, har bedriften vunnet på flere ganger. Ekstra tydelig ble det kanskje i fjor når pandemien førte til mangel på smittevernsutstyr. 

– Vi har et uforskammet høyt varelager, men når problemene kommer i en eller annen setting, og folk stresser om hvor en kan få tak i varer, så finner de det ofte hos oss, sier Lund. 

– I fjor ringte telefonen og folk var hysteriske fordi de trengte engangskjeledresser og håndsprit. Noe som var en stor mangelvare. Vi var vel en av de få som hadde håndsprit hele tiden. Så rengjøringsartikler, smittevern og desinfisering, totalen av det ble ganske betydelig i fjor, fortsetter han. Åkrehamn Trålbøteri produserer flere ulike produkter. Astrid Synnøve Langåker Vedøy (t.v.) og Tove Bente Langåker (t.h.) feller garn. Dette er Åkrehamn ­Trålbøteri en av få som driver med. 

Helikopteraction på Husøy 

Det er ikke bare under pandemien varelageret har hjulpet til i en krise. Varer fra bedriften spilte også en viktig rolle i arbeidet med å sikre fregatten Helge Ingstad. 

– Da ble vi faktisk storleverandør på grunn av at de trengte noen vaierklemmer. De trodde de hadde tømt alle lagrene i Norge, men vi hadde inne her på Husøy. Så Forsvaret kom her med helikopter, landet utenfor og vi lødde inn, og så fløy de avgårde, forteller Lund.

– Det er litt tøft, istemmer Hemnes. 

– Vi holdt på i flere uker med det. Både kvelder og helger, fortsetter sønnen Jan Olav Hemnes. 

Helikopterbesøkene i forbindelse med Helge Ingstad-­ulykken er ikke de eneste gangene det har vært ­helikopteraction hos bedriften. Etter alle disse årene i bransjen sitter gjengen på flere gode historier. Det at bedriften har gjort seg så anerkjent har ført til at de mang en gang har fått celebert besøk. 

– På et tidspunkt leverte vi utstyr til en reketråler som Kjell Inge Røkke bygde. Han ville sette preg på ­reketråleren selv, og da var han ikke verre enn at han landet med helikopter rett baki her. Vi kan vel si at vi kjøpte inn et ekstra fint servise den gangen, mimrer Lund med et smil. 

– Det er nå blitt hetende Røkke-servise, og vi tar det kun frem til fint, tilføyer Hult lattermildt. 


F.v. Torbjørn Lund og Odd-Roat Hult. 

F.v. Jan Olav Hemnes og Terje Hemnes. 

Investerer i bygget 

For tiden fremover har familiebedriften ett mål for øyet, og det er å fortsette å bygge på livsverket til Olav Hemnes. 

Det neste som står på trappene er en mulig opp­gradering av bygget i Åkrehamn som ble ført opp i 1966. 

– Vi håper at vi innen to år har fått restaurert det helt, forteller Liv Hilde Lund. 

– Det er i dårlig stand, så planen er at vi skal opp med en helt ny fasade, med muligheter for leiligheter i tredje etasje. Det kommer vi til å starte på så snart vi får på plass en utbygningsavtale, og det regner vi med at vi kan få i begynnelsen av neste år, røper Terje uten at han kan gå ut med så mange detaljer enda.

 

Denne saken er hentet fra årets juleavis. 
Les hele juleavisen her.