Lars-Tore Anda, sokneprest i Avaldsnes menighet. Foto: Privat
Andakten:

Evangeliets bakvendtland


ANDAKTEN: Jesus rir inn i Jerusalem, på et esel, ikke på en hest slik det nok var forventet. For det framstilles jo som et kongelig inntog. Det må vel ha vært en provokasjon for noen, for de som satt med makten.

Samtidig var det vel heller ikke så stort som vi har tenkt at det var. For dreide det seg om en stor, offentlig innmarsj, ville en ventet en rask reaksjon fra tempelvakten eller romerske soldater. Mye tyder vel på at episoden hadde et noe begrenset omfang, selv om det neppe skjedde i det skjulte. 

Jesus lot disiplene hente et esel, og forberedte sin ankomst til Jerusalem. En ankomst som skilte han fra de andre pilegrimene som var på vandring. Hans inntog i Jerusalem ble nok også observert av flere enn hans reisefølge. Og var nok også bakgrunnen for anklagene mot han og innskriften på korset, da stemningen mot han snudde bare noen få dager seinere.

For inntoget i Jerusalem skjedde i forbindelse med påskefeiringen. Da er det kanskje litt rart at denne teksten kommer første søndag i advent. Tiden hvor vi skal forberede oss til julehøytiden, og Jesu fødsel. 

Velkommen til evangeliets bakvendtland, har noen satt som overskrift på Jesu liv.

Himmelkongen rir inn i Jerusalem på et esel. De som så han ri inn i Jerusalem hyllet han, men klødde seg vel samtidig i hodet og lurte på hvem han var denne mannen?

Uansett, han står for noe radikalt annerledes enn alle andre med makt eller posisjon. 

Den fattige kongen, fri fra maktens og rikdommens tvangstrøyer rir inn i Jerusalem. Betyr det noe for oss= Han så å si rir også inn i våre liv, om vi får øye på han da. Oppdraget er å sette folk i frihet. 

Adventstiden inviterer oss faktisk til noe mer enn kjøp og forventning. Vi vet det, men glemmer det så lett i en travel hverdag. Eller vi bryr oss rett og slett ikke om det.

Jul er noe annet enn Jesu fødsel for mange. Men i den kristne tro er jul en viktig høytid. Han som red inn i Jerusalem, som ble født julenatt kom med liv. Og han kom med fred. Han kommer med fred, midt i det vi ofte opplever som ufred. Han kommer med nåde.

Han vi skal feire om en snau måned, født i en stall, lagt mellom plankene i krybben i en stall kom med lys, Det lys vi behøver for våre liv. Han er annerledes. Og da Jesus kom snudde han køen. De siste skal bli de første og de minste de største. 

Lars-Tore Anda
Sokneprest i Avaldnsnes menighet

Les mer om:

Andakten