Illustrasjon: Norwegian Offshore Wind Cluster

EU gir 290 millioner til havvind-testing på Karmøy

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
31.03.2020 11:06 - OPPDATERT 31.03.2020 16:16

Kan bli et av de største EU-finansierte prosjektene i Norge

NÆRING: EU gir 290 millioner kroner til testing av flytende havvind ved testsenter på Karmøy. Det melder Norwegian Offshore Wind Cluster, som har koordinert arbeidet fra norsk side, i en pressemelding. 

– Et internasjonalt konsortium har fått tilsagn om støtte fra EU til et prosjekt som skal designe, bygge, installere og drifte en flytende havvindmølle ved testsenteret på Karmøy. Dette vil være første gang en 10 MW vindturbin brukes på et flytende fundament, opplyser de. 

Den flytende vindturbinen skal installeres på testfeltet til Metcentre og Sustainable Energy Catapult som ligger 10 km vest for Karmøy.

– Hovedmålet med FLAGSHIP-prosjektet er å demonstrere en kostnadseffektiv 10 MW flytende offshore vindturbin for å sikre at kostnad per MWh reduseres til 40-60 € / MWh i 2030, skrives det videre.

Prosjektet ligger nå an til å kunne bli et av de største EU-finansierte prosjektene i Norge.

– I evalueringen fikk prosjektet full score fra EU-kommisjonen og ble derfor valgt blant 14 konkurrerende konstellasjoner. Partnerne er nå invitert til å starte prosessen for å lande den endelige avtalen som innebærer en støtte på omkring 25 millioner euro, melder Norwegian Offshore Wind Cluster.