Daglig leder Willie Wågen i Sustainable Energy, prosjektleder Pål G. Eide og daglig leder Gunvald Mortvedt i Westcon Power & Automation.

Etablerer hydrogenlab på Karmøy

Skrevet av Kent Olsen
01.07.2019 13:40

Westcon Power & Automation og Sustainable Energy skal etablere en hydrogenlab med totalkostnad på 3,6 millioner kroner på Karmøy.

NÆRINGSLIV: De to partene går sammen om å etablere et hydrogenlaboratorium, og mener det vil spille en avgjørende rolle i utviklingen av verdens første hydrogendrevne ferje.

Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre bidrar med halvparten av summen, der midlene skal blant annet gå til å finansiere en helt ny brenselcelle levert av Ballard.

– Med en brenselcelle på plass får vi et komplett testsystem for produksjon og styring av energi fra hydrogen. Systemet vil bli viktig for oss i utviklingen av den nye hydrogenferja til Norled. Anlegget gjør at vi kan stimulere og optimaliserer det som skjer fra brenselcella til propell og bidra til økt tempo i utviklingen av nye, grønne løsninger til skipsfarten. Samarbeidet med Sustainable Energy-katapulten er utløsende for at vi kan gjøre denne investeringen nå, sier daglig leder i Westcon Power & Automation, Gunvald Mortvedt, i en pressemelding sendt mandag.

Det var tidligere i år at Westcon Power & Automation vant kontrakten på komplett energisystem og automatisering av ferja som skal gå på sambandet Hjelmeland – Nesvik – Skipavik.

– Vi er veldig glade for at vi kan gjøre hydrogen- og batterilaben til Westcon Power & Automation tilgjengelig gjennom Sustainable Energy. Det gjør at vi kan gi et enda bredere tilbud til innovative, små og mellomstore bedrifter. Tilgang på utstyr for testing, demonstrasjon og verifikasjon av nye produkter er avgjørende for å gjøre veien fra ide til marked så kort som mulig, sier daglig leder Willie Wågen i Sustainable Energy Norwegian Catapult Centre.   

Anlegget er allerede under bygging hos Westcon Power & Automation og vil være operativt fra oktober 2019.