Oslo 20200312. Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) orienterer om nye tiltak for å bekjempe koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Erna Solberg: Nå kommer de mest inngripende tiltak vi har hatt i Norge i fredstid

Skrevet av NTB
12.03.2020 14:41 - OPPDATERT 12.03.2020 18:26

Statsminister Erna Solberg sier tiltakene som nå iverksettes vil sette folks hverdag på hodet, men det er nødvendig for å sikre liv og helse.

Statsminister Erna Solberg holdt torsdag en pressekonferanse sammen med helseminister Bent Høie, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

– Dette er en vanskelig tid for Norge og verden. Norge blir satt på en stor prøve som samfunn og som enkeltmennesker, sier Solberg.

Hun varsler at vi alle vil få en annerledes hverdag fremover.

– Det er avgjørende at alle landets innbyggere deltar i dugnad for å bremse smitte. Det skal vi gjøre i solidaritet med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, sier Solberg.

– Vi har allerede innført tiltak, men de er ikke lenger nok. I dag kommer de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Tiltakene kommer til å få stor inngripen i vår personlige frihet. Det griper inn i vårt hverdagslig og hvordan samfunnet fungerer, sier Solberg.

Alle skoler, barnehager og høyere utdanning stenger om få timer

Alle utdanningsinstitusjoner stenges fra klokken 18 torsdag. Kulturarrangementer forbys og barer, svømmehaller og frisører er blant dem som må stenge.

Det gjelder blant annet barneskoler, ungdomsskoler, videregående skole, universiteter og høgskoler, opplyser statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie på en pressekonferanse torsdag.

LES OGSÅ: Stenger videregående skoler

Begge to understreker at man må unngå at personer i risikogrupper brukes som barnevakt.

– Ledere av barnehager og rektorer ved barneskoler må derfor sørge for et tilbud til barn av personell i helse- og omsorgstjenesten, transportsektoren eller innen andre kritiske samfunnsfunksjoner, sa Høie.

Det innføres også forbud mot kulturarrangementer, idrettsarrangementer og idrettsaktiviteter.

Spisesteder og kantiner som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand får holde åpent. Ellers må puber, barer og andre utelivsaktører holde stengt. Servering av mat skal ikke skje som buffé.

Også treningssentre, svømmehaller, badeland, frisører, hudpleie, massasje og lignende må stenge.

Det understrekes at matvarebutikker holder åpent som normalt, og at det ikke er noen grunn til å hamstre matvarer.

(©NTB)

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.