I MAMMAS FOTSPOR: Erlend Haarr ønsker å bli frisør. Her med mamma Janne, eier av Frontier Frisør.

Erlend Haarr (14) ønsker å bli 4. generasjons frisør

Skrevet av Kent Olsen
24.05.2018 08:00 - OPPDATERT 24.05.2018 10:00

NÆRING: Hos Frontier Frisør på Bygnes har eier og driver Janne Haarr fått besøk av sønnen Erlend. Mamma Janne startet salongen for tre og et halvt år siden etter 19 år som frisør på Oasen, og sønnen er klar på at det er hår han vil jobbe med.

– Det er fordi nesten hele familien er det. Jeg synes det er kjekt, sier Erlend, som må begrense seg til å rydde og observere for dagen.

Han har likevel fått prøvd seg litt på hjemmebane.

– Jeg har klippet litt på lillebroren min. Jeg ble ganske fornøyd med resultatet, forteller han, før moren skyter inn.

– Det ble bra det, ja. Det så nesten ut som han hadde gjort det før med måten han holdt øret på. Jeg har tro på at det kan bli noe stort utav ham. Det kan jo endre seg for han er fortsatt ung, men han har sagt i mange år at han vil bli frisør, forteller hun.

Lillebroren på 11 ønsker også å bli frisør, forteller Janne, og han har allerede planer om å ta over bedriften.

– Men så står det navnet mitt på vinduet her. Det kunne ikke stå det. Det må stå «Brødrene Haarr», forteller Janne, og legger til at det er litt vel tidlig å tenke på enda.

Ligger i etternavnet

Navnet Haarr kommer opprinnelig fra Hårr på Jæren, og Janne forteller om at mange har kommentert tilfeldigheten med yrket.

– Det måtte jo bare bli slik, kommer det fra henne.

Det var oldemoren og oldefaren til Janne som startet frisøreventyret i Stavanger i 1925. Etter hvert gikk morfaren hennes i lære hos dem og startet salong på Åkra.

– Yrket hoppet over mamma sitt ledd, så gikk det til meg og broren min som driver Studio Haarr på Åkra. Vi håper at det går videre. Jeg tror det må ligge i blodet, forteller hun.

ÉN ANSATT: Renate Stava er foreløpig Jannes eneste ansatte.

Startet for seg selv

Etter 19 år som frisør på Oasen bestemte Janne seg for å starte for seg selv. Valget falt på senteret på Bygnes, noe hun mener er Karmøys beste beliggenhet.

– Her er det tusenvis av biler som kjører forbi. Det er lett å parkere og lett å komme inn. Lokalene er kjempeflotte også, sier Janne.

Det har gått tre og et halvt år siden oppstarten, og de første 18 månedene var hun helt alene.

– Kanskje jeg burde ansatt en før. Jeg sa mye nei i begynnelsen og stod på hele dagen. Nå søker jeg enda en frisør, men jeg tar meg god tid fordi jeg vil ha den rette. Noen som brenner for yrket sitt, forteller hun.

Selv om det var hektiske dager helt alene, var det likevel verdt å være herre over seg selv.

– Da jeg åpnet her så følte jeg at jeg startet på ny igjen. Jeg fikk en pangfølelse. Jeg hadde nesten lyst til å klippe på søndagene. Når du elsker yrket ditt og brenner for det så er det helt topp, sier hun, og fortsetter:

– Det å gjøre andre fornøyde. Kanskje kunden har hatt en dårlig dag, men blomstrer kanskje etter en prat og en klipp. De har fått velvære fra de kom inn til de går ut. Vi er nesten litt hobbypsykologer.

Kunne tenkt seg å ekspandere

Etter at Gulating Ølutsalg stengte tidligere i år har lokalet ved siden av Frontier Frisør stått tomt.

– Jeg håper at vi får noen der som kan dra folk til bygget. Det var det lokalet jeg ønsket meg først, men nå er det litt for stort for meg. Det er om å gjøre å ha det intimt og ha det hjemmekoselig, sier Janne, og avslører at hun har tenkt tanken på å starte frisørsalong på Gardemoen.

– Men da må ungene bli større og jeg må ha tid til å slippe litt opp her, avslutter hun.

SKJEGG: Janne i aksjon.

Les alt om:

Naeringsliv Karmoynytt