Signe Bøe Trodahl.

«En telefonsamtale kan gjøre en stor forskjell!»

LESERINNLEGG: Julen er en tid som for de fleste av oss rommer mye. Den rommer forhåpentligvis glede, enten det er glede over god mat og gaver eller glede over å være sammen. Julen rommer for mange av oss sosialt samvær med familie og venner, den rommer omtanke og den rommer kjærlighet. 

Dessverre rommer også julen ensomhet for mange. Og ensomheten har mange former, og er ikke det samme som å være alene. En kan fint være alene, uten å være ensom. Noen trives godt i eget selskap uten å føle på ensomhet. Ensomhet dreier seg mer om følelsen av å være alene. En lengsel eller et savn etter andre mennesker.  

Noen føler seg ensomme, selv om de er omgitt av andre. Kanskje fordi de ikke blir sett, eller fordi de ikke klarer å åpne seg om hvordan de egentlig har det. Andre føler seg ensomme, fordi de ikke har noen. Det er ikke nødvendigvis noe de har valgt selv, men livet har bare blitt sånn. Kanskje er du student i en ny by, og fant ikke helt kjemien med de du var i faddergruppe med. Kanskje har du blitt syk og havnet utenfor arbeidslivet. Kanskje har du blitt eldre og opplevd tap av ektefelle, eller andre som har stått deg nær.  

Mange skammer seg over å føle på ensomhet og tenker at det er noe galt med de. Men sannheten er at det er veldig vanlig å kjenne på ensomhet i løpet av livet. De færreste av oss går gjennom livet uten å kjenne på følelser av ensomhet. Vi vet også at særlig høytider og ferier som forbindes med felleskap og sosiale opplevelser kan bli vanskelige om vi ikke har noen å dele de med.

I år har det vært et vanskelig år for mange. Vi i Kirkens SOS har snakket med mange som har følt mer på ensomhet enn tidligere. Unge mennesker som ikke fikk vært på skolen eller deltatt på fritidsaktiviteter. Eldre mennesker i risikogruppen, som ikke lenger turte å gå ut, men som tidligere hadde pleid å treffe folk på butikken eller i parken. Folk som ble permitterte og savnet samholdet på jobb. 

Derfor håper vi at du, kanskje spesielt denne julen, strekker ut en hånd til de som kjenner seg ensomme. Kanskje kjenner du noen som ikke får dratt hjem til jul? Eller som har familien sin i utlandet? Kanskje kjenner du noen som havner utenfor på grunn av smittevernreglene? Eller som er i risikogruppen og ikke kan være med på juleselskapet? 

Julen rommer omtanke og samhold. Ta en telefon og spør hvordan det går. Inviter med noen ut på en gåtur i romjulsdagene. Se en julefilm sammen, over nettet. Inviter med én ekstra i gruppechatten. For selv om vi må holde avstand nå, må vi ikke glemme å vise varme og nærhet. En liten telefonsamtale kan gjøre en stor forskjell!

Signe Bøe Trodahl
Leder
Kirkens SOS Rogaland

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.