«En påminnelse»

Dagens bibeltekst: Johannes 14.26

 

Det går mot slutten av de tre ukene med pilegrimsvandringen fra St.Jean i Frankrike på vei over Pyreneene mot Santiago de Compostela vest i Spania. Jeg er litt frustrert – det har vært så mange sterke inntrykk: naturen, friheten, menneskemøter, sulten og gleden over mat, tanker og samtaler med Gud. Så hvorfor er jeg frustrert? Jeg klarer ikke å holde fast på alle inntrykkene, selv om jeg skriver dagbok. Og noen dager tenker jeg: Gud kjentes så nær i går. Jeg var så jublende takknemlig over livet. I dag er det bare vanlig hverdag igjen. Hvorfor kan ikke de gode øyeblikkene sitte litt lenger i kroppen, i minnet, i gleden? Jeg klamrer meg fast – det var jo så fint i går!

Om kvelden møter jeg seks andre pilegrimer på et lite herberge i Burgos: Emmaus. Tanken går til de to disiplene som gikk fra Jerusalem til Emmaus. En fremmed slår følge med dem på veien. En livsnær samtale, fint å være sammen. De inviterer den fremmede til et måltid og overnatting om han vil. Og plutselig går det opp for dem: Den fremmede er jo Jesus.

Jeg tenker på den overraskende invitasjonen fra vietnameseren Tuan – vil du spise lunsj med meg? Vi hadde snakket litt sammen og kjent på en god tone i samtalen. Over lunsjen deler vi litt av hvorfor vi går på denne veien…vi har kommet til et veikryss i livet. Jeg har mistet ektefelle. Han er blitt skilt. Jeg har vært sykemeldt. Han har søkt permisjon fra jobb i ett år. Hva nå? Tuan har ingen religiøs overbevisning. Jeg har min tro. Begge aner vi likevel at vi er del av noe større. Det er som om Gud er sammen med oss.

Jeg tar avskjed med herberget Emmaus om morgen og får en liten gave, en lapp med tekst. Hvilket språk ønsker du? I impulsen velger jeg italiensk – skjønner ikke et kvekk, men jeg synes det høres så kult ut. Og som et minne om italieneren ved bordet kvelden før – vi hadde lite felles språk, men delte likevel et fellesskap. Nederst på lappen står det Giovanni  - og jeg gjetter at det er Johannes på italiensk: egli vi ricorderà tutto ciò che io vi ho detto. «Han skal minne dere om alt…» Johannes 14,26. Det er snart pinse – Den hellige Ånd – skal minne der om… ikke alt det Jesus har sagt og gjort, ikke alt som har hendte under pilegrimsvandringen, men først og fremst: Du er ikke alene. Jesus er nær og går sammen med deg, i alle ting.

 

Oddbjørn Stangeland, 
Sokneprest i Veavågen kirke