ARC leverer strøm og fjernvarme til rundt 150.000 husstander i København-regionen. Selskapet er kjent for forbrenningsanlegget, som har en kunstig slalåmbakke på taket .

— En milepæl i utviklingen av bærekraftig energigjenvinning i Norden

Skrevet av Ann Margit Grønstad
02.07.2020 08:58

Den danske energiprodusenten ARC og det norske gjenvinningsselskapet Geminor har signert en kontrakt for levering av 30 000 tonn avfallsbrensel.

MILJØ: Det «grønne» avfallsbrenselet skal benyttes til energi- og varmeproduksjon i Københavnsregionen, og energigjenvinningsselskapet ARC vil motta 30 000 tonn "Refuse-derived Fuel" (RDF)  i året til driften. ARC leverer strøm og fjernvarme til omtrent 150.000 husstander i København-regionen. 

Kontrakten mellom Avaldsnes-bedriften Geminor AS og danske ARC ble signert denne uken, opplyser Geminor i en pressemelding. I følge COO i Geminor, Ralf Schöpwinkel, utgjør kontrakten en milepæl i utviklingen av bærekraftig energigjenvinning i Norden, siden kravene til lavt fossilinnhold aldri har vært strengere i en avtale om levering av avfallsbasert drivstoff.   

– ARC setter en ny standard ved å brenne mer avfall med lavt fossilt innhold, noe som betyr lavere utslipp av CO2. Drivstoffet vi utvikler er basert på restavfall fra avfallsstrømmer med høyt biogent, ikke-resirkulerbart innhold av tre, papir, papp og tekstiler. Dette «grønne» avfallet inneholder noe avfallsplast og er dermed klassifisert som RDF - men er likevel et mer bærekraftig alternativ enn vanlig avfallsbrensel, sier Schöpwinkel.

Utvikler grønne avfallsstrømmer

Han forteller at avfallsbrenselet som leveres til ARC er hentet fra forskjellige europeiske markeder. 

– Det meste av avfallsbrenselet med lavt fossilt innhold blir behandlet i Nord-Tyskland, noe som gir kort transportrute og effektiv logistikk. Geminor utvikler også skreddersydde avfallsstrømmer i andre europeiske land i tråd med globaliseringen av avfallsmarkedene. Ved å oppgradere RDF til lavfossilt avfallsbrensel er vi i stand til å levere en mer bærekraftig RDF som ikke direkte konkurrerer med ren biomasse. Dermed kan vi nå bearbeide og finne gode og bærekraftige løsninger for dette “grønne avfallet”, sier Schöpwinkel.

Han tror denne trenden vil fortsette i flere markeder.

— Vi er klare til å utvikle flere avfallsstrømmer for å møte kravene til reduksjon av CO2-utslipp i avfallssektoren, avslutter Schöpwinkel.

COO i Geminor, Ralf Schöpwinkel. Foto: Geminor AS

Debatt
Karmøynytt oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.