Ergoterapeut Julie Rosberg, spesialsykepleier Inger Marie Håkonsen og avdelingsleder Kristine Nessa ønsket velkommen inn i Augustehuset.

– En god plass å være

Skrevet av Ann Margit Grønstad
02.10.2019 09:27

Augustehuset på Håvik holdt tirsdag åpen dag for å gjøre flere kjent med aktivitetstilbudet for personer med demens.

HÅVIK: Duften av nystekte lapper og kaffe møtte de som tok turen innom Augustehuset tirsdag ettermiddag. Gjestene ble tatt imot av smilende ansatte og fikk i tillegg til noe å bite i, en omvisning i den gamle lensmannsgården, før de til slutt fikk prøve seg på en treningsøkt sammen med ergoterapeuten Julie.

– Vi starter alltid dagen med litt trim, smiler ergoterapeut Julie Rosberg og forteller at her sitter de ikke bare i ro. Hovedfokuset i det kommunale aktivitetstilbudet er nemlig fysisk aktivitet og mestring.

– Dette er et tilbud for de friskeste med demenssykdom. Mange sitter mye hjemme, og syns derfor det er godt å komme seg ut litt, sier avdelingsleder for tilbudet, Kristine Nessa.

Gjestene fikk trimme litt sammen med ergoterapeut Julie Rosberg.

Fikk eget hus

Nessa var med på å starte tilbudet for ett år siden, og da holdt de til i Karmøygården i Kopervik. I sommer flyttet de inn i den gamle lensmannsgården på Håvik, og både hun, ergoterapeut Rosberg og spesialsykepleier Inger Marie Håkonsen er fornøyde med å ha fått et eget hus der de er mer frie til å styre dagen sin selv.

–Det er veldig kjekt med eget hus, og det har vært en stor suksess å få en hage. Det er en aktivitet de fleste kjenner til, som å klippe, luke, og ellers gi kjærlighet til et litt slitt hus. De ser hele tiden ting å gjøre, her er det for eksempel ingen problemer med å holde plenen fin, forteller Nessa. 

Flere tok turen innom for å høre mer om aktivitetstilbudet for personer med demens.

Eksklusivt tilbud

I tillegg til trim og hagearbeid samles deltakerne for å gå på tur, uansett vær, spille spill, bake, eller dra på ulike kulturelle arrangementer.

– Det er god stemning og atmosfære, og deltakerene blir godt kjent når de er så få, sier Nessa, som kaller tilbudet eksklusivt, siden de kun har 6 dagplasser.

[annonse]
– Men vi har fremdeles et par ledige plasser på noen av dagene, sier hun og forteller at torsdager er det stengt, men at de ønsker å åpne dørene også denne dagen forbeholdt den yngste gruppen av demensrammede i 50 - 60 årene.

Ønsker mer åpenhet

Nessa håper at den åpne dagen kan, i tillegg til å gjøre tilbudet bedre kjent, bidra til mer åpenhet rundt demens.

– Vi opplever dessverre at demenssykdom er skambelagt, og vi ønsker å ufarliggjøre det og å ha mer åpenhet rundt det, sier hun, og forteller at de har fått tilbakemeldinger fra deltakerne om at det betyr mye for dem å komme til Augustehuset.

– Det er en god plass å være både som ansatt og deltaker, smiler Nessa.

Gjestene ble servert ferske lapper, kaker og kaffe.