Marit Dahl Lund, ­ avdelingsleder for personmarked i Skudenes og ­Aakra sparebank.

- En god plan er nøkkelen

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
20.10.2018 10:41 - OPPDATERT 20.10.2018 12:41

- Jeg tror det er et litt vestlandsfenomen at du skal eie bolig tidlig, forteller Marit Dahl Lund, som er avdelingsleder for personmarked i Skudenes og Aakra sparebank.

Samme oppfatning har avdelingsleder og fagansvarlig hos Eiendomsmegler1, Vivian Steensnæs.

- Førstegangskjøperne i Karmøy er ganske unge. I større byer vil det nok være mer vanlig at folk i ung alder leier bolig. De unge her blir tidlig voksne. De er ute i arbeid og har lyst til å eie sin egen bolig, forteller hun.

Strengere regler Etter den nye boliglånsforskriften kom, hvor det deriblant kreves en egenkapital på 15% og et gjeldstak på 5 ganger årsinntekt har det blitt vanskeligere å etablere seg på boligmarkedet. Damene er enige om at en god plan er viktig dersom man skal kapre drømmeboligen.

- Vi har jo den berømte 15% i egenkapital. Ønsker du å kjøpe en bolig til 3 million tilsvarer det 450 000 i egenkapital. For de aller fleste, spesielt hvis du er alene, så er ikke det så lett å spare opp. Det tar tid, men ingenting er umulig. Du må bare ha en spareplan, sier Dahl Lund med et smil.

Hun forteller at det er flere som har god betjeningsevne, men som opplever å ikke komme inn på boligmarkedet på grunn av den manglende egenkapitalen. Derfor er det viktig å starte tidlig.

- Vi inviterer ungdom som fyller 18 år inn i banken til samtale og forteller om ting som er viktig å tenke på i forhold til økonomi. Det beste er å begynne med BSU så fort som du har mulighet. Har du kommet godt i gang med BSU kan man også opprette BSU 2. Her har man mulighet til å spare 30 000 hvert år, men disse får du ikke skattefradrag på, forteller hun.

I sommer ble reglene for BSU endret. Nå har du mulighet til å stille oppsparte midler på BSU-kontoen som egenkapital, uten å måtte avslutte spareavtalen. Før måtte pengene brukes, men nå har du mulighet til å fortsette å spare og få skatteletten.

Unngå gjeldsfellen En annen viktig faktor er å vise vilje og evne til å spare. Har du vært flink til å spare opp gjennom årene vil det telle positivt i din favør.

- Det er noe vi legger større vekt på idag enn før. Vi ser på om folk har vært flinke til å spare, men også dette med å holde seg borte fra kredittkortgjeld og betalingsanmerkninger, sier Marit.

Hun har jobbet i banken i 29 år og forteller at det har vært en utrolig stor økning iløpet av bare de siste 5-6 årene av folk som tar opp kredittkortgjeld som de ikke klarer å betjene.

Vivian Steensnæs, avdelingsleder og fagansvarlig hos Eiendomsmegler1. Foto: Hereid foto

 

Senk kravene Har man fått innvilget boliglån kan man for alvor begynne å se seg om etter drømmeboligen. Men flere opplever en mismatch mellom ønske og prisnivå.

- Noen førstegangskjøpere har nok veldig høye krav til standard. Jeg håper jo at det kan bli en trend å være litt mer fornuftig. Begynn en plass, sier Vivian og tilføyer oppmuntrende: - Vi har jo alle vært unge, og det er noe med det å jobbe seg opp og ta det steg for steg.

Hun viser til at det er flere flotte leiligheter, rekkehus og eldre eneboliger på markedet som kan være et godt utgangspunkt for førstegangskjøpere.

-Ofte kan noe lettstelt være en grei start, eller noe som ikke fører med seg så mye vedlikeholdskostnader. Samtidig kan en gjøre gode kjøp om man er villig til å ta noe oppussing selv, sier hun.

- Når vi har eneboliger fra 70-tallet som trenger oppussing, men har en flott beliggenhet, forventer vi at det skal komme mange unge kjøpere. Men så ser vi at de unge kanskje ikke ønsker å pusse opp og heller vil ha det helt nytt, men da følger jo prisen etter. Kanskje en skal være litt mer nøktern og senke kravene når man er ung og ny i markedet, legger Steensnæs til.

Videre forteller hun at boligmarkedet på Haugalandet i det siste har vært et veldig stabilt og trygt marked, men at det har gått litt tregt og at det i en periode nå har vært kjøpers marked. Noe som er til fordel for førstegangskjøpere.

- Nå ligger det ca. 400 boliger ute på FINN i Karmøy kommune. Ca halvparten av disse ligger under 3 million. Det er mye å velge i, noe som er bra for alle som er ute etter å kjøpe, sier hun.

Gå på visning Et av Steensnæs beste tips til de som er på boligjakt er å holde seg orientert og gå på mange visninger.

- Det viktigste er at de kommer på visning og snakker med oss. Da blir du kjent med markedet og ser hva du får for den prisen du kan betale. Du ser også hva du vil ha og hva du ikke vil ha. Det kan være likeså nyttig å finne ut av hva en ikke ønsker, forteller hun og fortsetter: - Snakk med oss. Vi vet hvilke boliger som ligger ute og hva som kommer. Det finnes også kjøpsregister hos oss, hvor vi kan legge deg inn og ta kontakt dersom det dukker opp noe som passer for deg.

Les alt om:

Karmoynytt