En analyse av "Rikets Stillstand"


SLO GODT AN: Tor Arne Johnsens karakter 4. amanuensis dr. Gunnar Pensum slo godt an hos publikum. 

Det var en fullsatt Pitters Kafè onsdag kveld da Tor Arne Johnsen hadde premiere på sitt nye verbalshow, RIKETS STILLSTAND. 

– Økonomien går av spor, ungdommen blir dummere og de eldre nekter å bli gamle. Forestillingen handler om Norge i dag. Stillstanden øker og brønnene tømmes, men det er ikke bare innenfor økonomien en opplever dette. Stillstanden er også gjeldene hos Norges befolkning, både hos den eldre og yngre generasjonen, forteller Johnsen.

Den kjente og kjære komikeren fra Haugesund, rettere sagt Bakarøy, var nok en gang å se i rollen som 4. amanuensis dr. Gunnar Pensum. En karakter flere kanskje kjenner igjen fra den ironiske antimobbe og røykeforestillingen "Lær å mobbe" og  "Lær å røyke".

– Når jeg trer inn i rollen som 4. amanuensis dr. Gunnar Pensum har det vært for elever, lærere og lukkede forsamlinger. Derfor blir det veldig spennende å se hvordan et ikke homogent publikum kommer til å ta i mot showet. Jeg er klar som et egg og både gleder og gruer meg, sier en latterfull Johnsen.

Traff spikeren på hodet 

Johnsen hadde derimot ikke grunn til å være nervøs. Latteren strømmet gjennom lokalet fra første replikk og karakteren 4. amanuensis dr. Gunnar Pensum blir tatt godt i mot av publikum.

–Dette var så bra og ikke minst kjekt. Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg ut i kveld, men jeg er så glad for at jeg tok turen. Han traff hele publikum på en veldig god måte, det blir 20 ut av 10 poeng, forteller publikummer Elisabeth Næss.

Rikets tilstand og stillstand fikk virkelig gjennomgå, helt fra mennesket kom til Norge og frem til i dag. En god dose harselering og en porsjon fakta krydret med mye humor, viste seg å være kveldens suksessoppskrift.

– Hva er det som er så spesielt med denne dr. Gunnar Pensum?

– Han er fra Bergen og har en veldig fin Bergens dialekt, i tillegg er han utdannet psykolog og kirurg. Når han snakker kommer han med rare konklusjoner og luftige forklaringer om diagnoser og lidelser som ingen har hørt om. Likevel finnes det gode poenger og en del sannheter i det han sier, forteller Johnsen.

– Hva mener doktoren om rikets stillstand? 

– Det han mener og beskriver er poenger som er gjenkjennbare. Som hvordan står det til med de søte små? Med dem som kaller seg voksne - men som oppfører seg som tenåringer? Og hvordan står det til med tenåringene, som skal brødfø de voksne når de blir gamle? Hva skal man gjøre med pensjonister som man aldri får arvet fordi de ikke dør før man selv er pensjonert?, sier Johnsen.

Nesten utsolgt 

Forestillingene er satt opp fra 10-14. juni og er allerede utsolgt torsdag og fredag.

– Det er veldig gøy at folk ønsker å komme, spesielt nå når jeg prøver noe nytt og spennende.

– Skal du dra på turne? 

– Jeg reiser mye rundt med 4. amanuensis dr. Gunnar Pensum i hele Norge, men da er det mest i skolesammenhenger. Jeg skal opp til Finnmark og Troms nå i sommer, forteller Johnsen.

– Blir du gjenkjent når du er hjemme? 

– Det var noen ungdommer som kjente meg igjen fra når jeg hadde vært på skolen deres her, da kom de bort og ønsket å ta en "selfie" med meg, det var gøy, sier Johnsen.