For Emilie er det viktig at kommunen i større grad satser på miljøvennlig politikk. Kent Olsen

Emilie Sørensen (22) ønsker å fremme miljøpolitikken

Skrevet av Ole Johannes Ferkingstad
11.07.2019 21:23 - OPPDATERT 12.07.2019 08:54

– Jeg valgte hovedsakelig MDG fordi dette er partiet som tar miljø og klima på alvor, og som alltid har dette i hovedfokus.

(I en artikkelserie skal Karmøynytt i løpet av sommeren belyse flere unge politikere som stiller til høstens valg i kommunen. Emilie Sørensen er en av de ferske politkerne)

Navn: Emilie Sørensen 

Alder: 22 år 

Bosted: Åkra, men flytter til Torvastad 

Parti: Miljøpartiet de grønne, Listkandidat nr. 4

Hvorfor har du valgt å engasjere deg i lokalpolitikken? 

– Det er fordi jeg har et ønske om å fremme miljøpolitikken i Karmøy. Etter jeg har sett flere oppsiktsvekkende artikler og dokumentarer, har jeg innsett at det å satse på miljøet vil være utrolig viktig de neste årene. Jeg tok kontakt med MDG for å høre om de hadde noe planlagte møter, og hvordan jeg kunne engasjere meg, og fikk positivt svar fra dem. Det gikk ganske raskt etter det, og nå er jeg så aktiv som jeg har mulighet til å være. 

Hva er dine kjernesaker og hvorfor?

– Det å fremme miljøpolitikken er relativt viktig for meg. Jeg synes det er viktig å alltid ha miljøet i fokus når man behandler saker i kommunestyret. Hvordan skal man ellers skape en endring? Omkjøringsveien er jo også en veldig het debatt. Vi i MDG er i mot denne vegen, man må kunne bruke og forbedre det vi allerede har, istedenfor å ”kjøpe nytt”.

– Vi har flere flaskehalser hvor trafikken hoper seg opp her på Karmøy, så det er forståelig at det er ønskelig med en ny vei, men vi må heller se på mulighetene ved å forbedre veiene der trafikken faktisk hoper seg opp. Å lage en vei som vil gå fra ”ingen manns-land” å ende hvor flaskehalsen begynner blir for meg helt unødvendig.
Kollektivtilbudet må også styrkes, for det vi har i dag er virkelig ikke godt nok.
For meg er det viktig å få Karmøy med på det grønne skiftet.

Hva er dine tanker rundt elbiler og lading?

– På dette området har ikke kommunen satset godt nok i det hele tatt, og har en lang vei å gå. Jeg kjører selv elbil og er positiv til det meste som vil være med å bidra til en bedre og grønnere framtid. Vi har ikke nok ladestasjoner for elbil på Karmøy, og det burde vert ladestasjoner i Skudenes, Åkra, og Kopervik.

Hvorfor valgte du det partiet du representerer? 

– Jeg valgte hovedsakelig MDG fordi dette er partiet som tar miljø og klima på alvor, og som alltid har dette i hovedfokus. Jeg er lei av å se på at verden graver seg dypere og dypere inn i klimakrisen, noen må ta ansvar, og det gjør MDG.

Hvor gammel var du da du begynte å engasjere deg politisk? 

– Jeg har alltid hatt sterke meninger, og blir lett engasjert om jeg havner i en diskusjon. Politikk har alltid vært spennende, men jeg meldte meg først inn i et politisk parti i år. Jeg har alltid vært engasjert i samfunnet rundt meg, og er opptatt av hva som skjer.

Hva er dine ambisjoner? Hvordan skal du/dere vinne valget?

– Jeg ønsker å bidra til at Karmøy blir en grønn kommune som satser på miljø og samhold. Jeg har ingen plan om å bli topp-politiker, og jeg er relativt fersk innen politikk, men det er selvfølgelig en spennende tanke. Per nå er det valget til høsten som står for tur så, og vi skal stå på stands å være synlige, så får vi se hva som skjer etter det.

Kommunestyret i perioden 2015-2019 har vært preget av høy alder. Hva er dine tanker rundt det?

– Det synes jeg er trist, og slik kan det ikke være. Politikken er for alle og vi må jobbe med å engasjere unge til å bli en del av den. Uten unge politikere i dag vil det bli vanskelig å drive politikk i morgen. Samtidig er det vanskelig å være offentlig åpen om politikk, det er mye drittslenging i kommentarfeltene på f.eks Facebook, fordi folk hamrer løs på tastaturet før de har rukket å lese innledningen. Vi må lære å holde tilbake når vi får en trang til å slenge med leppa.

Er det noen som har inspirert deg eller hjulpet deg til å engasjere deg politisk?

– Etter å ha lest en del artikler og sett mange nok dokumentarer ble jeg ivrig etter å gjøre noe, bidra på en måte. Jeg har tatt ansvaret selv for å bli aktiv, men samtidig ble jeg godt tatt i mot av MDG.

Hvordan kan få flere unge til å engasjere seg og delta i politkken? 

– Jeg tror det er viktig å være synlig, I tillegg bør man lære mer om lokal-politikken i skolen, det er lite lokal-politikk som blir lært i grunnskolen. Det er dumt at ikke flere unge engasjerer seg, for det er tross alt vi som skal ta over når de eldre går av, men ungdommen må tas seriøst og vi må høre på hva de sier, for det er vanskelig å engasjere seg om man ikke blir hørt.

Hvis du havner i kommunestyret, hva kan man forvente av deg?

– Jeg er fortsatt ganske fersk, men har heldigvis god støtte hos mine med politikere.
På Karmøy har vi så å si ingen miljøpolitikk, og det må gjøres noe med. Jeg håper at etter MDG har kommet i kommunestyre vil det kunne sees over hele Karmøy. Jeg vil jobbe for en grønn og bærekraftig framtid.

Hva tenker du om å stimulere unge folk til å bosette seg i Karmøy og være med å utvikle det lokale samfunnet? Hva trenger Karmøy for å få det til?

– Arbeidsmarkedet må styrkes, og vi må skape framtidsrettede arbeidsplasser. Samtidig er utdanning viktig, flere unge flytter til byene fordi den utdanningen de ønsker ikke er tilgjengelig på Haugalandet.

Hva er du engasjert i ellers?

– Jeg er glad i å bruke kreative evner, og tegner å maler en del på fritiden. Kultur og kunst og musikk er av mine interesser. Ellers er jeg glad i å gå turer i nærmiljøet og å være aktiv.