FOTO: privat
Andakten:

–⁠ Elsker du dine medarbeidere?


ANDAKTEN: Johannes 15, 9 Som Far har elsket meg, har jeg elsket dere. Bli i min kjærlighet! 10 Hvis dere holder mine bud, blir dere i min kjærlighet, slik jeg har holdt min Fars bud og blir i hans kjærlighet. 11 Dette har jeg sagt dere for at min glede kan være i dere og deres glede kan bli fullkommen. 12 Og dette er mitt bud: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere.

Elsker du dine medarbeidere?

Det fortelles om Moder Teresa at hun en gang var invitert til å tale på en konferanse for næringslivsledere. Det sier seg selv, at når en person som nærmest er et levende ikon står på plakaten, så er forventningene høye. De er skyhøye. Noen ganger har jeg selv opplevd å være til stede der en person som har en høy stjerne skal bidra. Da har jeg følt det på kroppen. Stemningen er nærmest elektrisk. 

Nå ble det ingen lang tale på Moder Teresa. Talen må ha vært den korteste noensinne. Forundringen var stor da hun nøyde seg med å formidle en enkelt setning. Det gjorde hun i form at et spørsmål, og spørsmålet lød: Elsker du dine medarbeidere? Budskapet må ha sendt sjokkbølger over forsamlingen av drakt- og dresskledte deltakere med et plettfritt og ulastelig ytre. Det korte men kraftfulle budskapet trengte gjennom striglede fasader og nådde til det innerste. Og det ble husket. Alle som var til stede, kunne ganske sikkert gjengi hennes budskap ord for ord i sin helhet. Det skjer ikke etter mine prekener!

Nå talte ikke Jesus spesielt til næringslivsledere. Han siktet videre. Han tenkte større. Han ville noe mer. I denne søndagens prekentekst får vi høre at han en gang sa: Dere skal elske hverandre som jeg har elsket dere. Det var også et budskap som nådde inn. Det var et budskap som ble husket. Det var et budskap som ble formidlet videre og videre til stadig nye. Budskapet han kom med fikk en formidabel langtidseffekt. Paulus skrev om det til sine venner i Roma. Da brukte han ordene: Guds kjærlighet er utøst i våre hjerter.  Enda mer kjent er ordene han skrev til sine venner i Korint: Størst av dem er kjærligheten. Og Johannes som skrev ned disse ordene ble aldri ferdig med dem. Han skrev om dem i sine brev og det sies at han gjentok dem hver søndag i kirken. 

Det ligger en voldsom kraft i kjærligheten. Vi kan ikke se den, men den er en kraft som er sterkere enn stål og betong og varigere og mer verdifullt enn gull og diamanter. Kjærligheten gir oss nye krefter. Kjærligheten gir oss krefter vi ikke trodde vi hadde. Vi glemmer at det har blitt for tungt å løfte handleposene når et barnebarn strekker armene mot oss og vil bli løftet opp. 

Nå kan vi føle på at kjærligheten kan kjennes noen nummer for stor for oss. Måler vi oss mot en Moder Teresa eller Jesus selv, kan vi tynges av å ikke strekke til. Det blir liksom for store sko å fylle. Da må vi få med oss disse ordene fra Moder Teresa som også sa: Ikke alle kan gjøre store ting.  Men vi kan gjøre små ting med stor kjærlighet. 

Geir Styve

Sokneprest i Norheim