Foto: NRK

Dropper Avaldsnes i ny sesong av «Vikingane»

Skrevet av Øystein Merkesvik
08.03.2019 09:32 - OPPDATERT 08.03.2019 10:32

AVALDSNES: I går ble det kjent at NRK og Netflix går sammen om å produsere en tredje sesong av suksesserien «Vikingane».

Serien var i fjor den 4. mest sette på Amerikanske Netflix der den gikk under navnet «Norsemen», og har også hatt stor suksess på TV-skjermene her i Norge.

Mens de to første sesongene av komiserien har blitt spilt inn i hovedsak på Bukkøy og Avaldsnes, velger produksjonsselskapet bak serien å droppe Karmøy i den kommende sesongen. Hovedårsaken til dette er i følge produsent Anders Tangen at det pågår omfattende restaurering på Bukkøy.

– Hovedgrunnen til at vi ikke er på Avaldsnes er oppussingen som foregår der, sier Tangen til Karmøynytt.

Dette bekreftes også av kultursjef i Karmøy kommune, John Arve Hveding.

– Det ble klargjort tidlig at vi var nødt til å prioritere vedlikehold denne sesongen og vi har hatt dialog med produsenten om dette, sier han.

Produsent Anders Tangen (t.h.), her med arrangør og statist Elisabeth Sandslett Ramsdal samt co-produsent David Leader under premieren av sesong to. Arkivfoto

Savner vilje til å bidra

Samtidig gjør produsenten det klart at det uansett ikke ville blitt aktuelt å spille inn en tredje sesong på Avaldsnes. Tangen mener både Karmøy og Haugesund kommuner stiller for lite opp for dem i forhold til den store markedsverdien serien har for regionen.

– Vi har spurt kommunene om mer ressurser. Det handler nødvendigvis ikke om penger med lån av biler, hotellovernattinger og andre ting. Når det ikke er velvilje hos kommunene er det ingen vits å dra dit, sier Tangen.

Han viser til at responsen har vært annerledes andre steder i landet og at videre innspilling av serien vil foregå på nye lokasjoner.

– Et eksempel på velvilje er Halden kommune som har bevilget én million kroner til oss. De er en langt fattigere kommune enn deres, påpeker produsenten.

Kultursjefen i Karmøy sier at de ikke har mottatt noe formell søknad om støtte til innspillingen men at de har registrert et ønske om at kommunen skulle bidra med penger.

– De har ønsket at vi betaler noe av dette, men de har fått disponere området vederlagsfritt, noe vi i utgangspunktet taper penger på, sier han.

Hveding opplever at det har vært god dialog mellom partene.

Tar kontakt

Reiselivssjef ved Destinasjon Haugesund & Haugalandet, Vigleik Dueland har lagt ned mye arbeid de siste årene for å lokke filmproduksjoner og produsenter til regionen. Han mener Karmøy og Haugesund har lagt ned mye arbeid for å legge til rette for «Vikingane»-produksjonene, og synes det er synd at Tangen sitter igjen med et negativt inntrykk. 

– Om de opplever at regionen ikke stiller opp, så synes jeg det er leit, sier Dueland.

Han vil ta kontakt med produsenten av «Vikingane» for å høre mer om hvilke erfaringer de sitter igjen med.

– Jeg vil ta ballen og kontakte dem for å høre om toget har gått, sier han.

Produsent Anders Tangen (t.h.) under produksjonsbefaringen de hadde på Bukkøy.

 

Les alt om:

Karmoynytt