F.v. Organist Paul Leithaug, Kjell Arne Medhaug fra jubileumskomiteen, daglig leder i Åkra menighet Grethe Flottve og Per Inge Eriksen i Åkrehamn Vekst.

- Dette er en del av kulturarven

Skrevet av Camilla Sørensen Wik
03.09.2019 15:51

Håper å være ferdig med renovering av Gamle Åkra Kirke til november 2020.

Åkra: Åkra Gamle Kirke trenger sårt vedlikehold. Menighetsrådet har fått totalt 500 000,- fra kommunen og Skude & Aakra Sparebank. Nå går de ut med kontonummer og vipps, og håper at både bedrifter og private vil bidra slik at de klarer å dekke de budsjetterte utgiftene som kommer på over to million.

- Vi har 500 000 kroner. Nå har Grethe lagt ut kontonummer og vipps. Så oppfordrer vi bedrifter og private til å vippse eller sette penger inn på konto. Vi trenger over to million, forteller Per Inge Eriksen i Åkrehamn Vekst. 

Vinduer og tak er blant de tingene som nå må tas. Bare taket alene kommer til å koste over en million kroner å fikse. 

- Taksteinene er helt ok. Problemet er at spikerne som holder de på plass er rustet, så de faller ned slik at det blir lekkasje. Så alt må ned så må man skifte det som er under før man kan legge steinen på plass igjen, forklarer Eriksen som også sitter i menighetsrådet. 

- Det har regnet inn på galleriet, skyter organist i kirken Paul Leithaug inn for å understreke situasjonen. 

Ikke alt blir like kostbart 
Selv om det er mye av vedlikeholdet som kommer til å koste mye, forteller Eriksen at det er mye som kan bli gjort på dugnad. Da spesielt i forbindelse med forbedring av uteområdet, både med å sette opp nye gjerder, men også å vedlikeholde gravstøttene. 

- Det er slikt som vi kan ta på dugnad. Det koster ikke så mye - bare arbeidskraft. Som man ser så er det flere graver som er i dårlig forfatning. Det er flere jern-graver utenfor som vi må prøve å rette opp og pusse. Så må vi ta bort en del ugress og få frem plater som har forsvunnet ned i gresset.  

Allerede er det flere som har meldt seg for å ta i et tak for å få kirken tilbake til sin prakt. Men enn så lenge har ikke noen planer blitt fastsatt. 

- Det er flere som har sagt de vil være med på dugnad. Vi har ikke lagd noen lister enda, for vi venter fortsatt på svar fra biskopens kontor om hva vi får lov å gjøre. sier Eriksen. 

(Saken fortsetter under bildet.) 


Det håpes at renoveringen vil bidra til å øke aktivitetsnivået i kirken. Foto: Paul Leithaug
Markeres med tredagers feiring 
Til neste år har kirken 200-årsjubileum, en egen jubileumskomite er satt for å planlegge markeringen som er satt til 5.-8. november 2020. 

- Den første gudstjenesten her var den 5. november 1820. Så ble den vigslet 29. juli i 1821. Vi foreslår at jubileet neste år skal ha en jubileumsgudstjeneste hvor vi legger vekt på liturgi som ble brukt på den tiden denne kirken var ny. Det neste er at vi vil ha et jubileumsforedrag og jubileumskonsert, forteller Kjell Arne Medhaug i jubileumskomiteen. 

- Til konserten har jeg skrevet noe musikk som er skrevet basert på lokale folketoner. Så har vi kor med oss, solister og en på hardingfele, fortsetter Leithaug. 

I forbindelse med kirkens 150-årsjubileum ble det gitt ut en bok. Karene forteller at det til 200-årsjubileumet vil bli gitt ut et jubileumsskrift som dekker de resterende 50 årene. 

(Saken fortsetter under bildet.)


Gammelt bilde av den 200 år gamle kirken. 
Håper på økt aktivitet
At vedlikeholdet som nå står for tur er høyst nødvendig er ikke gjengen i tvil om. Det viser også  tilstandsrapporten som er blitt laget. De er bekymret over hva som vil skje med kirken dersom det ikke tas tak. 

- Da kan vi vel si at den råtner. Det er veldig høy fuktighet, forteller de. 

Derfor håper de arbeidet kan gå fort, målet er å være ferdig til jubileumsmarkeringen i november neste år. 

- Den må jo helst være ferdig til sommeren neste år. Vi kan ikke holde på å skifte glass når det er brylluper. Det må vi være ferdig med. Men vi har helt til november med å gjøre andre ting, forteller Eriksen. 

Til nå er det mye aktivitet i den gamle kirken på sommerhalvåret. Menighetsrådet håper at renoveringen vil føre til et økt aktivitetsnivå resten av året også.

- Vi må klare å få mer aktivitet i den gamle kirken. Det er ikke bare giftemål som kan være her, men små konserter for eksempel. Det er så flott og intimt her, sier Eriksen. 

- Vi har lyst at åkrabuen skal bli glad i denne kirken igjen. At de skal oppdage hvilken kulturskatt den er. Det er mange som ikke kjenner kirkens historie av de som bor her. Det å ha kunne ha omvisninger og slikt her er spennende. Dette er en del av kulturarven på Åkra, fortsetter daglig leder i Åkra menighet Grethe Flotve.